I mitten av november förra året började Eva, som egentligen heter något annat, sitt drömjobb på det nystartade apoteket ute vid Solberga köpcentrum. Redan andra dagen på jobbet skadade sig Eva när hon föll från en stege, rakt ner i stengolvet.
– Jag jobbade kväll och hade fått i uppdrag att sätta upp skyltar över hyllorna, säger Eva.
Stegen hade fötter av hårdplast och stengolvet var nypolerat. När Eva klättrar ner känner hon hur stegen börjar glida.
– Jag blir rädd och försöker skynda mig ner innan den tippar, men fastnar med foten och faller handlöst.
Eva försökte skydda huvudet, ändå slog hon först i det i en hylla och sedan ner i stengolvet. En kund som såg skrek, och en annan i personalen hörde vad som hände.
– Det var nedre delen av ryggen, bakhuvudet och armbågarna som tog smällen, säger Eva som efter fallet var förvirrad och chockad.
Dagen efter åkte hon in till akuten där kraftig hjärnskakning konstaterades, samt misstankar om whiplashskada. Senare har även skador på ligament och muskelfästen i ryggen bekräftats, samt skador i armarna. Medicinlistan för att klara vardagen hjälpligt är lång, och Eva kan inte lyfta mer än ett kilo.
– Jag måste hela tiden planera vad jag kan göra för att inte bli sängliggande nästa dag. Bara en sådan sak som att skala potatis till middagen kan jag behöva börja med vid tvåtiden eftersom jag måste ta flera pauser.
– Och nu ska en neurolog kopplas in eftersom jag tappar ord, är ljud- och ljuskänslig, har yrsel, illamående och huvudvärk.
Listan över problem slutar inte vid Evas fysiska hälsa.
– Jag kände mig värdelös och korkad som hade klantat till det så. Men chefen bedyrade att det inte var mitt fel utan en olycka.
Kort därefter får Eva ett samtal från sin närmaste chef, bara två timmar efter att hon skickat in läkarintyget om sjukskrivning:
– Det var som att vända på en hand. Hon sa upp mig rakt av, och eftersom jag var provanställd behövde hon inte ange något skäl. Anställningen avslutades direkt.
Trots att Eva blev både chockad och besviken och la mycket av skulden på sig själv tog hon kontakt med såväl Unionen som AFA och Försäkringskassan.
– Jag förstod då att jag som provanställd inte har något rättsskydd över huvud taget. Och att jag inte skulle få någon ersättning för arbetsplatsolyckan. Som arbetslös får jag också lägre sjukpenning.
Eva har tidigare haft en karriär som säljare, men under pandemin utbildade hon sig till apotekstekniker. Det här var hennes första anställning inom yrket, och hon tänkte därför inte på att hon gick från fast anställning till provanställning.
– Medicinteknik har alltid intresserat mig, liksom sjukvård och forskning. Att få kombinera det med sälj kändes perfekt. Men drömmen vände till en mardröm.
Tidningen ringer upp Annika Haraldsson, apotekschef på Doz där Eva var anställd.
Stämmer det att ni sa upp en person efter en arbetsplatsolycka?
– Hon blev inte uppsagd efter en arbetsplatsolycka. Absolut inte. Hon hade provanställning för att se efter om det funkade.
Och du hann göra den bedömningen på de två dagar hon arbetade?
– Absolut, det hann jag. Jättetokigt att det blev så där för henne.
Doz pressansvariga, Anna Bergstedt säger att de har följt alla de lagar, regler och riktlinjer som finns:
– Vi är en professionell och bra arbetsgivare och har inte gjort några felaktigheter.