I oktober meddelade Liberalernas dåvarande gruppledare Sofia Könberg att hon klev av. "Det är framför allt på grund av tidsbrist", berättade hon.
Sedan följde strömavhoppen från Liberalernas fullmäktigeledamöter och ersättare. Folk lämnade innan de ens hade hunnit bli invalda i fullmäktige. "Nu när det började röra på sig så är det flera som står på tur på listan som har insett att de inte har tid att ta en ordinarie plats eller en gruppledarroll", var Sofia Könbergs förklaring då.
Men nu, efter flera månader utan gruppledare, har en ny valts. Det är Christer Värlander, 76 år, boende i Strängnäs, som tar rollen. Han har varit med i Liberalerna tidigare i sitt liv och gick åter med i partiet för några år sedan när han blev värvad av partiet lokalt. Efter valet 2022 hade han plats nummer nio på Liberalernas lista till kommunfullmäktige och chansen att han skulle få sitta på ett av partiets två mandat i fullmäktige var inte stor. Men efter alla avsägelser från kommunfullmäktige har han nu en plats.
Hur känns det att ha gått från plats nummer nio till ett på listan?
– Det var en mindre chock. Jag var inte beredd. Men många gånger i livet har jag varit utsatt för ett problem som måste lösas och det har gått tidigare. Därför tänkte jag att det går väl nu också.
Hade du när du värvades till Liberalerna någon tanke på att du skulle kunna få en plats i fullmäktige och bli gruppledare?
– Nej. Jag gick med för att jag gillar Liberalernas politik. Jag är till exempel inte övertygad om att allt behöver ske i kommunal regi utan att man ska ha det bästa laget. Jag tycker att kommunen kan blanda egen kommunal personal med köpta tjänster.
Han säger om Liberalerna i Strängnäs att "vi är ett bra gäng".
– Vi är i olika åldrar och har olika yrkeskategorier. Det tycker jag är viktigt så att vi kan diskutera frågor med varandra. Några stycken av oss är också nya i partiet.
Christer Värlander gick in som ersättare i kommunstyrelsen för L i höstas när han blev tillfrågad.
– Jag tänkte att det kan vara intressant. Man får lära sig mycket.
Han ville också ha mer att göra. Christer Värlander är pensionär men gick tidigare in som lärarvikarie på Paulinska skolan. Under sitt yrkesliv har Christer Värlander jobbat som konsult vid fastighetsköp. Han har bistått köpare med tekniska utredningar. Christer Värlander har också arbetat med fastighetsfrågor på Fortifikationsverket i Eskilstuna.
Vad kan du ta med från ditt yrkesliv in i politiken?
– Effektiv förvaltning av kommunens fastigheter. Jag vill använda den kompetens jag har och där jag inte kan får jag ta hjälp av mina kollegor i partiet.
Christer Värlander växte upp i Nyköping och gick sedan Verkstadsskolan i Eskilstuna. Han ville ut på sjön och ringde därför en dag till Sjömansförmedlingen i Göteborg.
– Jag fick höra att "kan du komma ner i morgon eftermiddag så får du jobbet". Då kastade jag mig på tåget och fick direkt mönstra på M/S Hirado. Båten gick dagen därpå och min första resa gick till Yokohama i Japan.
Efter att ha varit på sjön som elev var Christer Värlander hemma i Sverige och tog sjöingenjörsexamen i Stockholm. Sedan gav han sig ut i världen igen. Under sammanlagt sju år var han till sjöss och åkte jorden runt flera gånger.
Vilka platser gjorde störst intryck på dig?
– Kina. Det var mitt under kulturrevolutionen. Det var väldigt annorlunda att komma till ett sådant land, en diktatur. Kuba var också ett speciellt ställe.