Från Vasa till stadsbrand – här får stans historia liv

I sommar firar de dramatiserade stadsvandringarna i Strängnäs 30-årsjubileum. Bland aktörerna finns de som har varit med varje sommar. "Det är ju så roligt", säger Margareta Meijer.

"Vill ni inte se vad de fina damerna har på sig under sina kläder", säger tvätterskan Lotten spelad av Margareta Meijer.

"Vill ni inte se vad de fina damerna har på sig under sina kläder", säger tvätterskan Lotten spelad av Margareta Meijer.

Foto: Anna Hübsch

Strängnäs2023-07-02 04:45

På torsdagskvällen var det premiär för årets dramatiserade stadsvandringar. Under guidningen spelas scener från Strängnäs historia upp. Deltagarna får bland annat möta Gustav Vasa och Sankt Eskil.

Det är Agneta Lundin som har skrivit grunden till manuset även om det har förändrats under åren. Vandringarna firar nu 30-årsjubiluem och det finns de aktörer som har varit med från början.

– Det är ju så roligt, säger Margareta Meijer.

Hon har inte missat många stadsvandringar under alla år. Vandringarna är alltid på samma veckodag, torsdag.

– När jag reser bort åker jag på fredagen och kommer hem på onsdagen för att kunna vara med på de dramatiserade stadsvandringarna, berättar hon.

undefined
Far och dotter Henrik Mörner och Natalie Mörner har en rapp dialog som de har skrivit själva, när de spelar en munk och en nunna.
undefined
Ann Vickström spelar lurgubbe på Lurudden. När någon blåste i luren på andra sidan Mälaren fick färjkarlen, också kallad lurgubben, ro över till väntande passagerare.

Frågan är hur det helt enkelt efter 30 år finns publik varje torsdagskväll.

– Det är så trevligt att gå runt på vandringen. Folk som gått guidningen pratar om den med sina grannar och brukar passa på att gå den med sina gäster när de får besök. Och vi som spelar har så roligt, det tror jag syns, säger Carina Eriksson som är ordförande i föreningen.

undefined
"Jag går och kollar ibland om de sköter sig" säger föreningens äldsta medlem Bodil Sterner som är 100 år, i mitten. Hon står med aktörerna Birgitta Wallgren, Ingrid Gyzander och barnen Elsa Eklund och Kean och Alexis Overgaard.

Föreningen Dramatiserade stadsvandringar i Strängnäs har cirka 80 medlemmar och under en kväll kan det gå åt 60 aktörer för att spela de olika scenerna. Under torsdagskvällens brandscen vid Grassagården fanns föreningens äldsta medlem på plats.

– Jag går och kollar ibland om de sköter sig. Jag tycker att det gick ganska bra i kväll, säger Bodil Sterner, 100 år.

Stadsvandringarna ges torsdagar till och med tredje augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!