Fotografen Anders Thunqvist öppnade sin atelje 1908 och jag kan tänka mig att bilden mot torget och Stora Tosterön är från de första åren av hans verksamhet.
På Tosterön ser vi det gamla biskopsbostället Sundby gård och Valhall, Karinslund som fått ge namn åt skolan, samt Stavlund som idag är aktuellt för ytterligare tomtbildning.
Tack vare adjunkt August Widebecks förslag till kommissionen som utredde ett nytt hospital i Stockholms närhet kom Sundby gård att friköpas från kyrkan. Kommissionen som besökte Sundby våren 1908 föll för den vackra platsen och omgivningarna, 1911 års riksdag fastställde beslutet och hospitalet kunde invigas 1922.
Vid den här tiden pågick även en diskussion om att bygga om och ut rådhuset. Strängnäsfödde arkitekten Kristian Lundmark gjorde ett förslag 1911 för ombyggnad (ritningen), där fasaden skulle få ett annat utseende. Fönstersättningen är annorlunda och skulle ge ett lugnare intryck, vindsvåningen är inredd och mot sjösidan skulle huset höjas till fyra våningar.
Behovet fanns av utökat antal rum och ändring av husets disposition, samtidigt som husets dignitet skulle stärkas eller som arkitekten uttryckte sig – "lifva upp silhuetten på trakten kring torget betydligt”. Nu blev det ingen ombyggnad av rådhuset, vilket på sikt bäddade för lokalproblem för stadens förvaltning.
Över bilden från domkyrkotornet vilar en stämning av söndagsfrid, men det är inte söndag – av skuggorna att döma är det lunchtid.
Två hästskjutsar syns, dels vid hörnhuset Storgatan 12 där ölcaféet på hörnet och affärernas dörrar mot torget står öppna, dels vid Kyrkbrinken vid infarten till Ekstedt & Frankes järnhandel. Dragfärjan ligger inne och ett hästekipage finns på plats för en tur över till Vargholmen. En ensam roddare syns på den vindstilla fjärden. Framför rådhuset syns de två popplar som August Widebeck själv betalade och planterade, medan vi får tacka dåvarande domprosten A.T. Strömberg för alléträden på ömse sidor av torget.
Staden växer, förvaltningarna ökar och rådhuskostymen känns trång. 1949 köps huset Klostergatan 16 för 117 500 kronor. Flera förvaltningar var nu spridda över staden. Kommunen köpte 1983 även huset Klostergatan 12 för 350 000 kronor.
Ett förköp 1986 av huset Storgatan 12 som var till salu gick om intet då huset ingick i ett större husköp. Det är inte det hus vi ser på bilden, det revs 1964 och det nuvarande huset uppfördes. I stället köptes Kyrkogatan 7, hörnhuset vid bron, för 1,2 miljoner kronor år 1988.
Kommunen ägde då samtliga fastigheter i kvarteret, utom den Enströmska i hörnet Sundkarlsbacken-Norra Strandvägen. Tanken var att samla alla förvaltningar i kvarteret och runt torget. En arkitekttävling utlystes 1988 och resulterade samma år i ett vinnande förslag där de tre husen mot torget behölls med nybyggnader i nyklassisk stil mot sjösidan.
Det skulle dröja fyra år av diskussioner, där nedlagda Sundby sjukhus byggnader fanns med i diskussionen, tills kommunfullmäktige i december 1992 beslutade att ett nytt kommunhus skulle byggas på spårområdet vid Nygatan, för en kostnad av 50 miljoner kronor. Kommunhuset invigdes den 16 april 1994.
Vad hände då med rådhuset? Samtliga hus såldes i januari 1995 till Hamrehus AB för 3,5 miljoner kronor.