Fritte berättar: Det Lundmarkska husets historia

Ett stämningsfullt vykort frankerat julen 1902 får stå som vinjett till historiken om det Lundmarkska huset vid torget, på Storgatan 7 i hörnet vid Kyrkogatan. Länge speceriaffär – numera restaurang.

Här syns det Lundmarkska huset på ett Strängnäsvykort som frankerades den 23 december 1902, till Handlaren Herr A. Andersson m. Fru, Östermalms saluhall 155–156 Stockholm.

Här syns det Lundmarkska huset på ett Strängnäsvykort som frankerades den 23 december 1902, till Handlaren Herr A. Andersson m. Fru, Östermalms saluhall 155–156 Stockholm.

Foto: Vykort 1902

Strängnäs2021-12-26 20:43

Huset var det första som uppfördes vid torget efter stadsbranden i april 1871. Det var handlaren Julius Henning Törnberg som av kronofogden C. W. Höök köpte den avbrunna tomten No 78. Efter ritning av arkitekten Per Appelberg uppfördes huset av tegel. 

Törnberg hade före branden sin butik snett över gatan, där ordenshuset från 1889 som ägs av Fastighetsbolaget Knuten.

I kontraktet med arkitekten står att den nedre delen av huset, affärsdelen, skulle vara klar 1872 och i slutet av september det året kunde Törnberg öppna sin butik. Under tiden efter branden hade Törnberg haft sin butik i brukspatron G. Bernhardts hus, Storgatan 2.

undefined
Exteriör med Lundmarks affär 1967. Sedan 1988 är fastigheten en bostadsrättsförening, med Strängnäs kebab på bottenvåningen.

Samtidigt som hyresgästerna flyttade in 1873 öppnade också postmästaren Theodor Kihlberg postkontor i den övre våningen, som bestod av sex rum och kök mot torget och Kungsgatan, som Kyrkogatan hette tidigare. Vidare ingick visthusbod, vedbod och källare samt del i brygghus och bagarstuga. Årshyran var 570 riksdaler.

År 1878 köpte J.H. Törnberg även den avbrunna granntomten mot väster, som tidigare ägts av notarien Carl Fredrik Monthén. 

Törnbergs son Leonard, som övertog faderns rörelse, kom år 1900 på obestånd och då köpte Frithiof Lundmark affären. Han var född i Strängnäs men arbetade i Stockholm som bokhållare och flyttade nu åter till hemstaden. Törnberg avled 1910 och då förvärvade Lundmark även fastigheten.

undefined
Färgstofter, finfin sill och prima amerikansk fotogen var sådant som salufördes i dessa annonser av J.H. Törnberg 1898 och Frithiof Lundmark 1907.

Familjen Lundmark är en välkänd Strängnäsfamilj från slutet på 1800-talet och 1900-talet. Frithiof Lundmarks far, skräddarmästaren Anders Petter Lundmark flyttade hit och byggde 1864 huset som ligger granne med domkyrkans bodar i hörnet Sturegatan - Mäster Olofsgatan. Det är alltjämt, 157 år senare, i familjens ägo. 

Både Anders Petter och sonen Frithiof var anlitade i stadens nämnder och båda var illitterata rådmän. En annan son, arkitekten Kristian Lundmark, har ritat många hus i staden. Kulturskolan, ursprungligen Elementarläroverket för flickor, Strängnäs Sparbanks stora hus på Storgatan 26, flera villor i Storgärdet, IOGT:s ordenshus på Västerviksgatan 14 som nu är privatbostad, med mera.

Förutom den Lundmarkska speceriaffären fanns i huset åren 1925–1943 ölkaféet 78, därefter Lage Erikssons Cykel o Radio. Den ersattes av Karl Erikssons Cykel o Sport och senare en antikhandel. Keramikern Per Hammarström hade 1984 sin första ugn här, i husets före detta sill- och varulager vid Kyrkogatan, numera bostad, innan han flyttade till Ugglas park. 

undefined
Lundmarks affär anno 1961. Till vänster demonstrerar biträdet Olle Thyrén lutfisk för en kund. Till höger tar Sven Lundmark, yngre bror till Frithiof, upp en lutad fisk ur tunnan. Montage.

Frithiof Lundmark avled 1967 och hans hustru Emilia 1971.

Butiken övertogs 1963 av Lars Larsson som drev Icaaffär, men 1970 stängde han den för gott. Fastigheten övertogs av sonen Lennart Lundmark som hade planer på att riva och bygga nytt, men 1983 sålde han till hovrättsrådet Ingemar Rexed för 600 000 kronor.

Han rustade det gamla huset och hade en idé om mindre lägenheter, radhus, på den övre delen av tomten där tanken var att locka dit konsthantverkare. Även den före detta Monthénska tomten, trädgården som varit obebyggd sedan stadsbranden, bebyggdes 1986. Det föregicks av en arkeologisk utgrävning med mycket intressanta lämningar från 1100-talet, som man täckte över för framtida forskning.

Sedan 1988 är fastigheten en bostadsrättsförening och på bottenplan huserar Strängnäs kebab sedan 1999. 

En tacksamhetens tanke går till Ingemar Rexed som bevarade och restaurerade byggnaden pietetsfullt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!