På den stora bilden ser vi några av husen vid Trädgårdsgatan i kvarteret Lilljan.
Där är alla hus byggda åren 1910–1913, med undantag för affärs- och bostadsfastigheten Järnvägsgatan 7 i hörnet vid Gyllenhjelmsgatan. Den uppfördes vid sekelskiftet och har det gamla fattighuset från 1860 vid Gyllenhjelmsgatan 15 på samma tomt. Där var fattighus 1874–1892.
Från 1894 fanns också ett slakteri med affärsrörelse på tomten efter Järnvägsgatan. Till vänster på den stora bilden kan vi skymta gaveln av det här ombyggda huset.
Hörnhuset Järnvägsgatan 9 uppfördes 1913 för möbelhandlaren Carl Andersson, som från 1910 hade haft sin rörelse i grannfastigheten, nummer 7. På bilden ser vi hans entrédörr till vänster om hörnet, samt Sture Carlssons bosättningsaffär. Herrarna hade nog en tanke att få möblera de nya hemmen när Kungl. Södermanlands regemente skulle komma till staden.
Huset har en arbetad tegelfasad, det är jugendtid och man kan spåra vissa influenser. Vem som ritat och byggt har jag inte lyckats lösa. En intressant detalj är att det gamla gårdsnumret 104b är inhugget i sten ovanför entrén i hörnet. På bilden syns också att den har dörr vid gatulivet; i dag är vestibulen öppen.
Till vänster om huset syns, rakt igenom kvarteret, Nicandergatan 4. Vi ser också staketet vid Trädgårdsgatan 25 längst bort i hörnet vid Nicandergatan. Huset byggdes senare till för att få slutenhet mot gatan.
Carl Andersson sålde huset men hade sin affär kvar och efter ytterligare ett par ägarbyten köptes byggnaden 1928 av Strängnäs konsumtionsföreningen. Andersson slutade då med butiken och ägnade sig i fortsättningen åt möbelagentur.
Möbelaffärens entré murades igen, Konsum byggde om lokalen och öppnade sin affär i januari 1932. Den utökades 1942 med Specialkonsum i butiken på Trädgårdsgatan. Konsum fanns i huset till 1965, då Domus öppnade i Präntaren. Huset på Järnvägsgatan såldes då till köpman Per Hörnberg som öppnade en dambutik som komplement till sin affär Nya varulagret på Storgatan.
Överste Johan Lillie, bland annat ägare till Söderlänna, var måg till biskop Johannes Matthiae (biskop 1643–1664). Johan Lillie ägde trädgården här och har fått ge namn åt kvarteret Lilljan.
Efter flera ägarbyten blev prosten Johan Hysing i Eskilstuna ägare till tomten och år 1746 donerade han trädgården med åbyggnad till Conrektorsämbetet, till vice rektors bostad. Trivialskolan hade sina lokaler i domkapitelhuset vid kyrkan till 1850, då skolan slogs ihop med gymnasiet i Roggeborgen. Konrektorsgården med trädgård blev senare läroverkets ämbetsgård, för näst äldste adjunkt.
För den som vill fördjupa sig i Konrektorsgårdens historia har lektor Gustav Löw skrivit om ”Strängnäs läroverks gårdar”.
1905 bad staden om att få köpa fastigheten från skolan. Det för att kunna erbjuda centrala tomter och, för Nicandergatans framdragande, knyta ihop den nya stadsdelen med den gamla, vilket fordrade att Konrektorsgården revs. Huset låg i dels nuvarande gata, dels kvarteret Kungsträdgården.
Stadsfullmäktige erbjöd skolan 18 000 kronor för bostadshus och tomt, vilket läroverkskollegiet och domkapitlet slutligen godkände. 1908 godkändes köpet av Kungl. Maj:t och samma år erbjöds tomterna till salu i Strengnäs Tidning.