Stora torget var före stadsbranden endast en tredjedel så stort. Det gamla rådhuset låg då i torgets högra hörn vid Kyrkogatan. Det nya rådhuset stod inte klart förrän 1876 och huset ritades av arkitekten Johan Fredrik Åhbom.
Husen på ömse sidor ansluter till rådhusets arkitektur och var privatägda när fotot togs. Det högra huset, skymt av grönskan, var också inflyttningsklart 1876 och Apoteket Kronan fanns i huset fram till 1926 då flytten gick till Storgatan 23.
Det vänstra huset, som ännu bevarar sin marmortavla på huset med texten ”Concordia domi – foris pax" (Husets endräkt – torgets fred), sattes upp byggnadsåret 1884.
Samtidigt som det nya rådhuset togs i bruk 1876 flyttade telegrafen, polisen, sparbanken och Sörmlandsbanken in i huset. 1903 fick polisen ett vaktkontor med arrester på gården.
På ruinen av det brunna rådhuset sitter en tavla kvar på huset ovanför entrén.
Den sattes upp 1764 med texten "Strengnäs rådhus bygdt år 1651 Borgmästare A. Henricsson och O. Nilsson förnyat år 1764 Borgmästare E. Wikman". Efter branden har tavlan varit nedplockad och visats på stadens tidigare museum, men 1967 murades den in i rådhusets mur till höger mot gården.
Till vänster i bilden ligger det så kallade Kantzowska huset, med sin lummiga trädgård i hörnet Klostergatan-Sundkarlsbacken. Det var byggmästare E. Thavenius som hade köpt den avbrunna tomten efter det Flenzbergska huset från 1861.
Tomten övertogs 1878 av Vinhandlare Anselm Berg från Stockholm och det nya huset byggdes på den tidigare grunden med gamla tunnvalv bevarade. Anselm Berg startade Strengnäs Spritbolag och efter några år flyttade han åter till Stockholm och kom där att äga Hamburger Börs och Tivoli på Djurgården.
År 1900 köpte kapten Gustaf Ludvig Kantzow huset, som familjen sedan ägde i 41 år. Nästa ägare var kansliskrivare Birger Kindström som 1951 lät stycka tomten närmast Sundkarlsbacken. Ett nytt flerfamiljshus uppfördes av byggmästare A. Diös. Från 1952 till 1974 ägdes huset av Vilhelm och Märta Forsberg.
En stor förändring inträffade 1974 då Byggnads AB Göte Eriksson köpte den Kantzowska villan och byggde om den till tre radhus. Huset utökades med en annexbyggnad med två radhus, vilket skapade en del protester.