Fritte berättar: Tingshuset i hjärtat av Strängnäs

I nära 90 år hölls rättsliga förhandlingar i tingshuset på Gyllenhjelmstorget – den sista domaren fällde 6 000 domar. Här är byggnadens hittills 113-åriga historia.

Trädgårdsgatan och Gyllenhjelmstorget såg annorlunda ut för drygt 100 år sedan, då tingshuset invigdes. Här syns det och Blåbandsföreningens hus i fonden.

Trädgårdsgatan och Gyllenhjelmstorget såg annorlunda ut för drygt 100 år sedan, då tingshuset invigdes. Här syns det och Blåbandsföreningens hus i fonden.

Foto: Vykort från 1907 ur Bo Gyllenergs samling

Strängnäs2021-01-09 18:43

Det gamla tingshusets historia går tillbaka till 1900-talets början, när det då befintliga tingshuset i hörnet Gyllenhjelmsgatan-Eskilsgatan blev utdömt. 1903 fattades beslutet att ett nytt sådant skulle byggas.

Tomten, tidigare en del av det gamla hospitalets tomt (1382–1781), köptes 1898 av Arbetarföreningen som planerade ett föreningshus. Nu genomfördes ett byte, tomt mot hus, mellan Arbetarföreningen och tingshusbyggnadsskyldige.

undefined
Byggmästare Arvid Eriksson från Köping var entreprenör för tingshusbygget och verkmästare var David Sjögren.

Arbetarföreningen fick betala 3 000 kronor för det gamla tingshuset, som byggdes om efter ritningar av Kristian Lundmark och invigdes 1908. Huset, som vi minns som biografen Tip Top och Hantverkargården, revs 1963.

Till arkitekt för det nya tingshuset utsågs godsägaren Justus Hellsten. Han ägde Almnäs gård i Tveta socken och var en skicklig amatörarkitekt. Det var också han som ritade om det gamla skolhuset i Ugglas park 1907. I Södertälje ritade han flera hus under badortsepoken, samt Saltskogs gård och tingshuset i Gnesta.

Hellstens ritningar för det nya tingshuset godkändes 1905, efter en smärre ändring av arkitekt Ernst Stenhammar, lärare i husbyggnad vid KTH. Det stod färdigt och invigdes i december 1907 av landshövding Reuterskiöld. I januari 1908 öppnade också Åkers och Selebo Härads sparbank i lokaler till vänster på husets nedre våning.

Den 1 juli 1995 lades tingsförhandlingarna ned i Strängnäs och flyttades till Eskilstuna. Skälen var ekonomiska – dyr hyra samt resekostnader för personalen. Den sista domaren, chefsrådmannen Bengt-Olof Berggren, satte punkt för ett livsverk när han slutade efter 30 år, med 6 000 domar i Strängnäs och 4 000 i Eskilstuna.

Berggren var känd som en mycket trevlig man och omtyckt av både personal och åtalade. Talesättet ”utsövd som en nämndeman” kunde han le åt, samtidigt som han tyckte att nämndemännen oftast var kunniga och hyllade nämndemannasystemet.

I tingshusets övervåning fanns sedan 1978 Lotterinämnden, som tidigare hette Lotteriinspektionen och i dag Spelinspektionen. Myndigheten hade flyttat in i tingshuset från Stockholm och 1995, när tinget flyttade, fick de tillgång även till det nedre planet. År 2001 blev myndigheten trångbodd, flyttade till Klocktornet i Sundby park och 2010 till Finningevägen, granne med polisen.

Ett annat företag som fanns i tingshuset i fem år från 2000 var A2 Förlag, Bo och Marion Arengs familjeföretag som producerade facktidningar till sportbranschen. Från 2008 fanns i ett par år Sörmlands provinsbank (en del av Danske bank) i huset, liksom dataföretaget Lundblad Konsult.

Sedan ett par år är husets exteriör restaurerad och texten på fasaden under klockan – "Åkers och Selebo Härads tingshus" – är borta.

Ibland lyfts frågan om vad som händer i det gamla tingshuset nu för tiden, och om några nya användningsområden planeras. Museum, turistbyrå eller konserter i tingssalen är några av de tankar som luftats.

Elisabeth Bodén är vd på Hamrehus AB som köpte fastigheten 1996. I dag, 24 år senare, har hon inga stora förändringar på gång:

– Vi har vårt eget kontor där och hyresgäster – en bostad längst upp, resten företag. Just nu restaurerar vi en verksamhetslokal som blivit tom och ska hyras ut. I tingssalen har det varit lite föreläsningar men nu är där ingen särskild aktivitet. Det är ett väldigt vackert hus med vackra rum och en fin historia.

Karta: Strängnäs Tingshuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!