I söndags öppnade pingstkyrkan i Strängnäs upp dörrarna för den grupp romer som sedan sommaren 2014 har varit i Strängnäs till och från, för att jobba eller tigga om pengar. I ett av rummen som kyrkan vanligtvis använder för daglig verksamhet ligger madrasser på golvet. Här finns plats för 20 övernattande, fram till mitten av mars.
– Vi har längtat efter det här. Det är varmt här inne, säger delar av gruppen som är på plats på onsdagsmorgonen när tidningen kommer på besök.
Det är tredje vintern som pingstkyrkan erbjuder möjligheten, och andra året som även Svenska kyrkan ställer upp med tio sängplatser under årets kallaste månader. Detta har gjorts och görs fortfarande inom ramarna för projekt Vinternatt, ett samarbete mellan de olika kyrkorna i staden och Strängnäs kommuns socialtjänst. Men pingstpastor Fredrik Olsson upplever en frostig stämning mellan parterna.
– Vi har haft ett gott samarbete med Strängnäs kommun fram till den här sommaren. Nu har kommunen en ny ståndpunkt. Polisen har avhyst romerna från de platser de har haft sina husvagnar på. Mellan juli och början på oktober så har det hänt fem–sex gånger, säger han.
Jacob Högfeldt (M), kommunalråd i Strängnäs, bekräftar den "nya ståndpunkten". På frågan varför romerna blir avhysta nu, när de inte blivit det tidigare, svarar han:
– Det är något som har vuxit fram. Vårt ställningstagande gällande bosättningar är att vi inte på något sätt tillåter uppställningar av husvagnar på olagligt sätt. Sedan i somras har det blivit en polisfråga att hantera de bosättningar som har funnits.
Finns något beslut om detta?
– Nej, inget beslut. Det här är en lagöverträdelse och vårt ställningstagande ligger helt i linje med hur vi som kommun ska förhålla oss till lagöverträdelser.
Detta stämmer väl överens med ny lag som ska göra det lättare att avlägsna otillåtna bosättningar förelås dessutom gälla från april nästa år.
Kommunalrådet, pingstpastorn och andra aktörer i Vinternatt ska träffas på torsdagseftermiddagen för att samtala om projektets eventuella fortsättning. Trots besvikelsen upplever Fredrik Olsson att samarbetet är givande. Men sedan tidigare har pingstkyrkan bestämt att det är sista året som romerna får sova i lokalerna.
– Det skulle vara en tillfällig lösning, men det känns som att det övriga samhället räknar med att vi ska göra det här. Vi tänkte nog att om vi gick före och visade vägen så skulle någon organsiation eller kommun ta vid. Det väntar vi fortfarande på, säger Fredrik Olsson.