Konceptet går ut på att låta deltagarna upptäcka lokala kulinariska läckerheter genom en rundvandring mellan städers krögare och deras smakportioner. Under lördagen kom turen äntligen till Strängnäs – evenemanget har flyttats fram två gånger. Maria Printz, som bjöd på höstgryta med rådjur från Tre kockar i Sörmlands pop-up restaurang på Ångbåtsbron, kallar Moveat genialiskt:
– Det är ett klockrent koncept som jag själv deltagit i som gäst, senast i Malmö.
Äkta paret Ninni Bander och Kurre Lansburgh, som tillsammans med Jessica Palmér har arrangerat Strängnäs-upplagan, var nöjda med uppehållsvädret och, framför allt, att det slutsålda evenemanget till slut blev av:
– Vi fick ju halvera antalet gäster och har spridit ut starttiderna för att undvika trängsel – men det är otroligt positiva reaktioner här idag. Alla gäster känns glada och säger att det smakar gott.
En av de 220 gästerna var Annie Klingstam som köpte två biljetter för så länge sedan att hon hade glömt av dem. För henne och den medbjudna vännen Anna Wimark blev dagstrippen till Strängnäs från Eskilstuna en välkommen spontanutflykt. På frågan om hur det friterade tunnbrödet med lågtempad fransyska, gräslöksmajo och lökringar på Brasserie Oskar Erikson smakade svarade de unisont:
– Jättegott!
Hållbarhetstänket är genomgående på många avsmakningsrätter, och mycket är lokalodlat. Hos Tre kockar i Sörmland kommer äpplena till musten från Stallarholmen, tomaterna till marmeladen som ackompanjerar Den lokala matens ostbricka är odlade på Sundbyholm och hos Café Grassagården bjuds det paj med äpplen och björnbär från Tosterö.
Vännerna Jenny Vestergren och Tommy Melin från Strängnäs köpte sina biljetter redan i januari och gav dagen betyget "jättetrevlig" efter att ha avnjutit en portion halloumi på Den grekiska tavernan.
Paret Rosie Oddefors och Jan-Ola Ehnvall, enligt sambon en duktig kock själv, njöt av en rykande portion på ångbåtsbron.
– Det är många ställen jag inte känt till fastän jag bott här hela mitt liv, så det är kul att upptäcka, berättade Jan-Ola Ehnvall.
Rosie Oddefors flikar in att även maten i sig ger nya intryck:
– Rådjur är ju väldigt gott, det är sån grej som man kanske aldrig skulle äta i vanliga fall.
Ambitionen är att eventet, som sålde slut på alla biljetter den här omgången, ska återkomma till Strängnäs i höst.