Statliga Fortifikationsverket, som äger och ansvarar för totalförsvarets fastigheter, har under de senaste åren gjort flera undersökningar i det som tidigare var det militära övningsområdet Norra skjutfältet i Eldsund.
Då hittade man oexploderad ammunition i form av en så kallad vinggranat.
– Den har skjutits med granatkastare som fanns på den tiden då P10 fortfarande var I10, säger Christian Olausson, OXA-specialist på Fortifikationsverket.
Vinggranaten med kaliber åtta centimeter kan inte återanvändas, utan måste sprängas bort.
Christian Olausson berättar att man tidigare hittat samma typ av ammunition på området.
– Vi tar höjd för att vi kan hitta mer, säger han.
På torsdagen kommer två sprängningar att genomföras mellan klockan 14 och 17. Under den tiden är det mycket farligt att vistas i området.
– Vi har satt upp tillfälliga skyltar vid alla infartsvägar. Sedan har vi också via Strängnäs kommun sett till att det finns information på deras hemsida. Vi kommer även att sätta poster ute på vägarna i terrängen, säger Christian Olausson.
Eftersom sprängningarna utförs i närheten av vatten finns det en stor risk att ljudet fortplantar sig över vattenytan och hörs över ett stort område.
– Vi kommer att gräva ett hål på en specifik plats med grävmaskin, sedan placera granaten i det och täcka över med en tung körplåt som väger ett antal ton. Det kommer att dämpa ljudet väldigt mycket.
Hur kommer det sig att man spränger två gånger när man bara hittat en granat?
– När vi beställer spräng- och tändmedel så tar vi höjd för att vi kanske hittar mer. Beställningen la vi i måndags, och då beställer vi alltid lite extra. Den andra sprängningen blir en så kallad städsprängning, alltså att vi förstör sånt som blir över.
Hur bedömer ni risken att det finns mer ammunition kvar i området?
– Vi kommer att göra en analys av det jobbet vi har gjort nu. Förmodligen, men inte garanterat, så kommer vi att behöva göra ett kompletterande arbete nästa år. Det är inte säkert, men utifrån de fynd som vi gjort sedan tidigare och de fynd vi gjort så kommer vi att kolla var dessa har upptäckts. Därefter ska vi analysera vilka fortsatta åtgärder vi behöver vidta, säger Christian Olausson.