I den nya handelspolicyn är ett samarbete mellan köpmannaföreningen, fastighetsägare och Strängnäs kommun det viktigaste, tycker Gunilla Malm, näringslivsutvecklare på Strängnäs kommun.
– Vikten av att samarbeta mellan köpmän, fastighetsägare och kommunen är helt avgörande för framgång och det lyfts fram i policyn.
Men frågan är inte ny.
För några år sedan drog Strängnäs kommun in bidraget till köpmannaföreningen. Samarbetet lades ner och läget för handeln blev sämre.
Varför samarbetet inte fungerade tidigare kan hon inte svara på.
– Jag har jobbat sedan ett halvår tillbaka och kan inte allt som hände tidigare men vet att samarbetet var lyckosamt i början men sedan hände något, kanske var det stödet som försvann. Däremot vet jag att det är klart och tydligt hos princip alla aktörer att samarbete måste vi ha.
Några som är vana att samarbeta är Imariefred.nu och köpmannaföreningen i Mariefred.
Tidigare fick stadskärneföreningarna i både Strängnäs och Mariefred 300- 000 kronor var i bidrag varje år genom att kommunen var medlem i föreningarna. Medlemskapen sades upp i början av 2009.
Det fick föreningar och företagare att Mariefred att vilja bli ännu starkare - tillsammans. Imariefred.nu bildades och tillsammans med köpmannaföreningen har de sedan dess arbetat för staden.
– Det handlade om att vinna eller försvinna. Tillsammans gör vi mycket för att marknadsföra Mariefred, säger Peter Törnblom, ordförande i köpmannaföreningen, styrelsemedlem i Imariefred.nu och ägare till ICA Torghallen.