Hon berättar att de fysiska skadorna som tur var inte blev så allvarliga som de hade kunnat bli.
– Han fick en glasflaska slagen i bakhuvudet och knytnävsslag mot munnen. Den psykiska påfrestningen av en sådan här händelse är givetvis stor. Både för den drabbade och för kollegerna runt omkring, konstaterar Elin Christiansson.
Överfallet har anmälts såväl till polisen som Arbetsmiljöverket.
Martina Gradian, polisens presstalesperson i Region öst, konstaterar:
– Det finns en anmälan om misshandel, där målsägaren ska ha blivit påhoppad av unga personer.
Larmet ringdes in vid 17.30 den 22 november, som var en fredag.
Den skadade mannen ska då ha förmått att ta sig tillbaka till basen på Järnvägsgatan.
– Ambulans kom dit och senare under kvällen kunde målsägaren förhöras av polis, säger Martina Gradian.
– Vi åkte också till brottsplatsen för att säkra spår och bevis, tillägger hon.
Till Arbetsmiljöverket skriver Elin Christiansson bland annat: "Min medarbetare blev överfallen och misshandlad i närheten av hamnen/biblioteket av ett tiotal ungdomar, med knytnävsslag."
Han ska ha fått en svullnad på höger tinning och bredvid ögat, han var blodig över ena örat och tinningen. Glassplitter fanns i bakhuvudet samt på hela jackan:
Först nästa morgon kom den misshandlade hem från sjukhuset.
Elin Christiansson om händelsen:
– Min personal var på väg från ett kundbesök till ett annat. Det är inte säkert att man på klädseln kunde uppfatta att han arbetar för Strängnäs kommun.
Till slut lyckades han springa ifrån ungdomarna och ta sin tillflykt till kontoret där även kvällsansvarig larmades.
– Nu mår han under omständigheterna okej och är tillbaka i tjänst, berättar hans chef.
Vilka åtgärder har ni vidtagit efter händelsen?
– Personen som blev utsatt har erbjudits professionellt samtalsstöd. Vi har haft ett mycket nära och bra dialog med kommunens säkerhetsavdelning för att få råd och tips som att till exempel ha 112-appen nedladdad på mobilen.
– Personalen har även diskuterat vilka områden i stan som kan kännas otrygga och där kommer kommunens säkerhetsbil att cirkulera mer frekvent under de mörka timmarna.
Är det första gången något liknande händer?
– Under min tid här är det den första incidenten. Det är helt fasansfullt att omsorgspersonal, som arbetar för att hjälpa och värna om våra brukare, blir misshandlade när de rör sig ute på stan.
Mikael Bernhardsson, sektionschef vid Arbetsmiljöverket i Linköping, bekräftar att han sett en anmälan med rubriken Fysiskt våld.
– Vi söker hemtjänsten i Strängnäs för att boka in tid för ett möte. En inspektör kommer att åka dit för att bland annat kontrollera vilken väg den här misshandlade personen tagit och färdsättet. Vi ska ställa frågan: Har arbetsgivaren gjort allt vad den kan för att situationen kunnat undvikas.
Notabelt är att en person anställd hos polisen blev grovt misshandlad på en central plats i Strängnäs samma eftermiddag.
Tidningen har sökt förundersökningsledaren Peter Steude för att uppdatera oss om utredningsläget i båda de här fallen, men utan framgång.