Sporten kallas Enduro, och namnet härstammar från det latinska ordet för uthållighet – Enduro är att åka motorcykel i svår terräng, ofta under lång tid, och oavsett väderlek.
...Och vilken väderlek det bjöds på under lördagen. Ungefär samtidigt som startskottet 12.00 utfärdade SMHI en klass 1-varning för stora regnmängder i Sörmland: Något som faktiskt ledde till god stämning bland de glada enduroåkarna.
– Jag älskar att åka när det är blött, säger Roger Glennhammar, styrelseledamot i FMCK Strängnäs och initiativtagare till Gripendygnets återuppståndelse 2017.
Roger Glennhammar förklarar att regnet inte ses som negativt, det är bara en gemensam faktor för alla tävlande att ta hänsyn till. Han gör en gest med armen mot den stora folkmassan. Ingen verkar störa sig på nederbörden.
– Det här är en folkfest. De flesta du ser här bor kvar över natten i husvagnar. Vi har ett väldigt bra samarbete med kommunen och med lantbrukarna som arrenderar marken till oss. Vår bana är väldigt kuperad och trixig, och för tävlingens skull är det bättre när det är blött, säger han.
Vid startfältet syns både män och kvinnor, vuxna och ungdomar. Roger Glennhammar förklarar att kulturen är inkluderande för alla, och i år finns flera renodlade tjejlag med i tävlingen.
En av de tjejer som ställde up i årets tävling var Molly Hjälm, 20 år från Ludvika. Som ledare för ett av BST-racings tre damlag tävlade hon för andra året i rad.
Vad är det som gör just Enduro speciellt?
– Att det är så tufft. Det är väldigt kämpigt att åka, och man måste ha pannben. Jag tycker att det är jätteroligt, just det här att det krävs uthållighet och att det är hårt, säger hon.
Hur ser planeringen för ditt Gripendygn ut?
– Jag kommer först att köra ett varv på eftermiddagen, sedan vila. Inatt ska jag köra fem timmar i mörkret mellan ungefär 01.00 och 06.00.
Hur ser du på fördelningen mellan tjejer och killar i tävlingen?
– Vi tjejer är väldigt underrepresenterade. Vi är vana vid att det är så, och det är just därför vi gör det här. På cykeln gör det ingen skillnad om man är tjej eller kille. Vi vill kunna inspirera andra tjejer och visa dem att det här är möjligt. I år har vi lyckats sätta ihop tre fulla damlag för att visa att vi finns – det har ingen lyckats göra förut.