Glädjevrål när Europaskolan firar studenten

Studenterna sjöng, studenterna sprang ut, studenterna grät av lycka. Allt var som vanligt när Europaskolan firade den stora dagen som innebär slutet på gymnasietiden – i alla fall för den som lyckades tänka bort avspärrningarna och de uteblivna folkmassorna.

Rektorn räknar ner från fem, dörrarna öppnas och ut rusar studenterna i ett enda vrål av glädje. På bilden syns klass kemi- och fysikprogrammets elever.

Rektorn räknar ner från fem, dörrarna öppnas och ut rusar studenterna i ett enda vrål av glädje. På bilden syns klass kemi- och fysikprogrammets elever.

Foto: Johannes Ernstberger

Strängnäs2021-06-09 15:49

– Helt fantastiskt känns det. Det viktigaste är att vi fick fira studenten, säger Sofia Sterne, som har gått programmet Modern humanities.

Ordet "fantastiskt" användes flitigt under tisdagens studentfest. Och på mångas ansikten syntes tydligt att det verkligen kändes så. Ja, pandemin har spökat i ett och ett halvt år, halva deras gymnasietid, men till slut kunde de fira sin student, de fick sitt utspring och till och med vädret höll – i alla fall fram till på eftermiddagen när alla officiella programpunkter var avklarade.

– Man får anpassa sig helt enkelt, förklarade Luka Khabadze på EU18 som sprang ut först.

Inte heller han lät pandemin störa glädjen. Europaskolan hade med hänsyn till rådande läge skalat ned studenten på ett liknande sätt som förra året. Varje klass fick ta på mössorna, fönsterflaxa och springa ut för sig själv. Anhöriga, två per elev, fick vänta på behörigt avstånd bakom en första avspärrning. Bakom ytterligare en stod allmänheten.

I området fanns även områdespolisen Sanna Granbeck och en handfull av polisens volontärer. De var nöjda med hur arrangemanget fungerade. 

– Det är underbart att se den här glädjen och stoltheten, säger Sanna Granbeck.

För Sofia Sterne väntar snart en musikutbildning på en folkhögskola i Piteå. Kompisen Saga Bäckström som har gått samma program dras åt ett annat håll.

– Jag ska jobba på en advokatfirma i Stockholm.

Studenten innebär skilda vägar för många och därmed smyger sig också ett visst vemod in i glädjeyran. Klasskompisen Alexandra Paus:

– Nu är allt över, det känns lite tråkigt.

– Vi hade gärna gått en vecka till, flikar Saga Bäckström in.

undefined
"Studenten är värd att fira, men allt är inte som vanligt." Skylten hängde på baksidan av Europaskolan och påminner eleverna om att hålla sig till restriktionerna.
undefined
Klassvis anlände eleverna till Europaskolan och klassvis fick de lämna den – under glädjevrål och hejarop. Här anländer Europaprogrammet efter sin champagnefrukost.
undefined
Louise och Maja Tedenkvist väntar in Cindra.
undefined
"Bästa Albin" tas emot av mamma Pia och pappa Staffan Forsell. Varje elev fick i år välja två anhöriga som fick stå direkt utanför skolgården.
undefined
Militärisk precision rådde på Europaskolan. Var de två anhöriga fick stå markerades av små orangea koner.
undefined
Cindra Tedenkvist tar nöjd emot familjens gratulationer.
undefined
"Jättekul" – så känns det enligt Luka Khabadze som har gått europaprogrammet. Har pandemin dämpat studentglädjen? "Nej, det är bara att anpassa sig", säger han.
undefined
Claes och Åsa Parsmo väntar på att sonen Oscar ska springa ut. De är rutinerade: "Det är tredje barnet", berättar Claes Parsmo.
undefined
Avspärrningar åt alla håll och kanter.
undefined
Företagsprogrammet vrålar ut sin glädje från skolfönstren.
undefined
"Vi har tagit studenten, vi har tagit studenten!" skanderades både en och två gånger under onsdagens glädjeyra. På bilden vrålar företagsprogrammet.
undefined
Lite konfetti hör till, även om eleverna var sparsamma med det. Skolan hade uppmanat studenterna att avstå från konfetti på grund av miljöskäl.
undefined
Eleverna på företagsprogrammet sjunger om studentens lyckliga år. Anhöriga fick beskåda det hela från behörigt avstånd.
undefined
Pontus Stigberg var först ut av sin klass. "Ja, jag hade bäst löpsteg", skämtar han. Studentmössan han bär är återbrukad.
undefined
Mohamad Allatif var en av polisens volontärer. "Det här är en jättehärlig tradition att känna till och vara med på", berättar han. Om åtta år hoppas han att han står bland åskådarna när hans egna barn ska ta studenten.
undefined
Baback Korpy är glädjen själv efter sitt utspring. Flickvännen Emma Johansson är lite mer vemodig: "Det känns sorgligt också." Hon går i KF19 på Europaskolan och har därmed ett år kvar – som hon nu får spendera i skolan utan pojkvännen.
undefined
Efter utspringet bär det av till en traditionsenlig picknick för klasserna.
undefined
Energin som studenterna har byggt upp måste ut. Då räcker inte de få metrarna från skoldörren ut på gården, utan studenterna tar några varv till.
undefined
Avstånd och avspärrningar – Europaskolan använde sig av ett liknande logistiskt upplägg som förra året.
undefined
Edward Ceder bär tungt på alla sina gosedjur. Åtta kilo uppskattar han vikten till, men han är inte det minsta besvärad.
undefined
Många av gosedjuren är ärvda, upplyser Edward Ceders vänner och familj om. Någonstans under dem gömmer sig en utnämnelse till klassens snobb – även den har enligt skojfriska anhöriga gått i arv.
undefined
Fevel Salomon kämpar med glädjetårar. Hon tas emot av sin familj som står en bit utanför avspärrningarna.
undefined
Fönsterflax hör till studenten på Europaskolan, som mössan och utspringet.
undefined
Klass MOD18 tittar fram – det gjorde även skolan.
undefined
Studenten blev en urladdning för många efter den långa distansundervisningen.
undefined
Varje klass bjöd på dans och sång. Skolledningen höll i en liten tävling om vilket program som sjöng studentsången bäst. Vem det var kunde de något partiska domarna – klasslärarna – dock inte enas om.
undefined
Sofia Lounela utnämndes till MOD18:s golden retriever: "Alltid glad, alltid kärleksfull, liten och söt", står i motiveringen.
undefined
Alexandra Paus tycker att studenten även är lite tråkig: "Nu är allt över." Familjen var däremot på bästa humör.
undefined
Efter studenten ska Saga Bäckström och Sofia Sterne gå skilda vägar. Saga ska jobba på advokatbyrå i Stockholm, Sofia åker upp till Piteå för att plugga musik.
undefined
Ögonblicket de har väntat på i tre år. Efter rektorns nedräkning är det fritt fram att springa ut och lämna skolan bakom sig.
undefined
Scienceprogrammet var det sista som fick springa ut.
undefined
Tidningen var på plats med ett tv-team och intervjuade bland annat Märta Wild på scienceprogrammet.
undefined
När Ingrid och Agnes Olsson tar studenten är det orienteringstema som gäller.
undefined
Områdespolisen Sanna Granbeck var på plats vid Europaskolan, där allt var lugnt enligt henne. "Det är underbart att se den här glädjen och stoltheten", kommenterar hon yran.
undefined
"Det duger väl", säger Johan Grejjer om sin studentdag. Till saken hör att han har pluggat ett extra år på Europaskolan. Så han var redan med under förra studentfirandet.
undefined
Att flak inte var tillåtna innebär dock inte att studentkortegen ställdes in.
undefined
En cabriolet fungerar nästan som ett studentflak i miniatyr.
undefined
Utan flak, men ändå med flak. Några studenter var kreativa i val av fordon.
undefined
Många studenter valde att ta en liten biltur genom Strängnäs efter utspring och picknick.
undefined
Hemma hos Isa Andersson är det dukat för fest. "Det känns bra men också lite konstigt", säger hon om att ha tagit studenten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!