Så blev flyktingarnas dröm om fast jobb verklighet

Flyktingarna Mohamad Sadek, 50 år och Moustafa Alnahas, 49 år, från Syrien lyckades med hjälp av ett bemanningsföretag få lagerjobb i Strängnäs. Sedan två år är de fast anställda och stortrivs med sina nya jobb och liv i Sverige.

Moustafa Alnahas och Mohamad Sadek på KW Bruuns lager i Strängnäs.

Moustafa Alnahas och Mohamad Sadek på KW Bruuns lager i Strängnäs.

Foto: Joachim Sorbe

Strängnäs2023-09-22 14:22

Både Moustafa Alnahas och Mohamad Sadek kom till Sverige som flyktingar från Syrien 2015. Moustafa Alnahas hade då förlorat sitt företag i hemlandet, ett företag som sysslade med att tillverka glas och hade 50 anställda. Mohamad Sadek var handelsresande innan han kastades i fängelse. Han berättar att han inte såg solen på över två år. 

– I mitt hemland var det krig. Det var många döda personer, men också många barn som dog. Jag måste fly med min familj, säger Moustafa Alnahas.

När de väl hade kommit till Sverige började de bygga upp en ny tillvaro. En viktig del av det är förstås att försöka få jobb, vilket inte är så lätt när man inte kan språket så bra. Men Moustafa Alnahas och Mohamad Sadek ville verkligen lyckas, något som tydligt visade sig när de genom Arbetsförmedlingen kom i kontakt med Arena Personals verksamhet Rusta och matcha. 

– Grabbarna var där varje dag på våra träffar och visade framfötterna. Vi var på dem om att bara titta på svensk tv för att lära sig språket, säger Edin Skorupan, regionchef på Arena personal. 

Arena Personal hade även ett bemanningsavtal med KW Bruun i Strängnäs som är ett lager för bildelar. Edin Skorupan hade en dialog med logistikchefen Roberth Karlsson och föreslog att han skulle ge de driftiga, men något språksvaga, syrierna en chans.

– Det gäller att våga, samtidigt som vi drog ner på förväntningarna. Kan vi inte testa och se hur utfallet blir? säger Skorupan. 

Roberth Karlsson bestämde sig för att ta emot Moustafa Alnahas och Mohamad Sadek, först i form av inhyrd bemanningspersonal. De båda flyktingarna hade därmed fått en väg in på arbetsmarknaden och kunde börja jobba på lagret 2018.

– Jag tror inte de hade fått jobb utan vårt samarbete, säger Skorupan. 

För Karlsson är det viktigt med ömsesidig respekt. 

– Moustafa Alnahas och Mohammad Sadek har velat göra ett bra jobb och från första början visade de tydligt att de ville jobba och lära sig mer. Den fasta personalen såg hur ambitiösa de var och hjälpte gärna till. 

KW Bruun ställer även krav på sina medarbetare att de ska behandla varandra med respekt oavsett var man kommer ifrån. 

– Vi har en tydlig policy gällande kränkande särbehandling som vi aktivt jobbar med. Det fungerar bra, säger Roberth Karlsson. 

undefined
Edin Skorupan, regionchef Arena Personal och Roberth Karlsson, logistikchef KW Bruun.

Moustafa Alnahas tyckte att det var nervöst att börja på lagret eftersom han skulle jobba med främmande människor. Han och Mohamad Sadek upplevde dock att de blev väl bemötta. 

– All personal var mycket snäll. I början kunde jag bara säga 'hej', 'okej', 'godmorgon' och 'bra', säger Sadek. 

Arbetssysslorna som lagerarbetare är att plocka ordrar, lasta och lossa. Lagerarbetarna kör truck. Moustafa Alnahas och Mohamad Sadek lärde sig snabbt arbetsuppgifterna och säger att de kan göra sig förstådda med sin chef även om det finns utmaningar med språket. 

undefined
Moustafa Alnahas tyckte att det var nervöst att börja på lagret eftersom han skulle jobba med främmande människor.

Både Roberth Karlsson och Edin Skorupan kunde ganska snabbt konstatera att det funkade riktigt bra för Alnahas och Sadek. Karlsson har bland annat satt värde på deras lojalitet. 

– Det är svårt att hitta mer ambitiösa när det gäller att vilja lära sig. De kommer och säger: Jag vill lära mig mer. Den här trucken, kan jag få lära mig att köra den?'

För knappt två år sedan tog KW Bruun över Alnahas och Sadek från Arena personal och gav dem fasta anställningar. Sadek säger att han har blivit väl behandlad på företaget. Han kommer bra överens med de andra anställda som han upplever har ställt upp och hjälpt honom när det har behövts. Alla parter är nöjda med utfallet av samarbetet.  

– Rent generellt tycker jag att arbetsgivare behöver våga mer. Vi behöver hjälpas åt för att få in såna här individer i arbetslivet. Vi kan inte sticka under stol med att vi hade lite tufft med grabbarna språkmässigt från början. Men vilken betydelse har egentligen språket? Du jobbar inte med munnen. Köra truck går att lära sig, säger Skorupan. 

– Det krävs mer i början, men jag tror att det ger tillbaka väldigt mycket mer. 

Karlsson menar att man behöver ha ett långsiktigt perspektiv. 

– Det handlar om språket, om personlighet, om ambition. De visade tydligt att de ville ha ett fast jobb och känna den tryggheten. Det var lite utmaningar med språket, men vi fick det att fungera tillsammans med personalen som visade respekt och var villiga att hjälpa till. Som vi ser nu det var det en vinst. 

Språket är fortfarande en utmaning för både Moustafa Alnahas och Mohamad Sadek. 

– Barnen pratar bättre svenska. När jag behöver gå till banken ber jag min dotter prata, säger Alnahas.

– Ju äldre man är desto svårare blir det att lära sig. Det är svårt att lära sig ett språk, men i det här fallet funkar kommunikationen utan några problem, säger Karlsson. 

Både Moustafa Alnahas och Mohamad Sadek är mycket glada över att de har fått fasta anställningar. Alnahas, som förlorade ett stort företag i Syrien, tycker ändå att han har det bättre i Sverige, bland annat på grund av att han slipper den syriska polisen. 

– Här i Sverige har min familj det mycket bra. Barnen får studera. Jobbet är bra här i Sverige också, säger Sadek. 

undefined
Mohamad Sadek säger att han har blivit väl behandlad på företaget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!