Glasshuset hoppas på värme – men också viss kyla

Diskarna är utbytta och en ny mjukglassmaskin snart på plats – Strängnäs glasshus har rustat inför en het sommar som ju får en rivstart 3–6 juni tack vare det utbyggda nationaldagsfirandet.

Helen Abrahamsson driver Strängnäs glasshus och har till sin hjälp bland andra systerdottern Nellie Askenlöv.

Helen Abrahamsson driver Strängnäs glasshus och har till sin hjälp bland andra systerdottern Nellie Askenlöv.

Foto: Lars Kilström

Strängnäs2023-06-02 04:45

Fredagsfeeling

– Annars brukar högsäsongen starta i samband med skolavslutningen, säger ägaren Helen Abrahamsson.

Hon har jobbat med Strängnäs glasshus, och föregångaren Blå hjorten, sedan starten för 19 år sedan.

I förra veckan höll glasskiosken på Storgatan stängt. Anledningen var att de tre diskarna byttes ut plus att man inväntar en ny maskin för mjukglasstillverkning.

undefined
Eske Müller, Norrköping, Hedda Ungerstedt, Malmköping, och Anna Rahm, Strängnäs, besökte Strängnäs glasshus tidigare i veckan. "Väldigt trevligt", tyckte trion som går på Europaskolan. En av smakerna de lyfte fram var päronchoklad.

– Den gamla hade skött sig bra i 15 år, säger Helen Abrahamsson då tidningen får en pratstund med henne, sonen Leo Abrahamsson och systerdottern Nellie Askenlöv i Ugglans park.

Totalt jobbar fem personer i Strängnäs glasshus som får sina leveranser från Rättviks glass.

De nya diskarna, som tillverkats i Italien, är energisnålare än föregångarna.

– Det är positivt. Men en varm dag blir det hett här i varje fall, konstaterar Helen Abrahamsson.

undefined
Helen Abrahamsson fanns med redan när Strängnäs glasshus föregångare Blå hjorten grundades.

Säsongspremiären ägde rum under en stekhet helg i april.

– Vi ska ha öppet sju dagar i veckan, snittiden ligger från 11 till 19, berättar Helen Abrahamsson.

Vilka veckodagar är generellt sett de bästa?

– Lördag–söndag, men vädret spelar förstås stor roll.

Hårdglassortimentet består av ett 50-tal smaker. 

undefined
Stefan Jacobsson köpte sig en rejäl bägare i måndags: "Stans bästa glass", säger Strängnäsbon.

– Pistage, choklad, vanilj, hasselnöt och romrussin är populärast, funderar Helen Abrahamsson som backas upp av sonen och systerdottern.

– Vi har en nyhet, som många längtat efter, och det är sockerfri glass, säger Helen Abrahamsson.

Det finns även gott om alternativ för veganer, bland annat sorbet.

Karta: Strängnäs glasshus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!