Glest mellan restaurangerna i Strängnäs

Finns det tillräckligt med barer för alla törstiga i Strängnäs?
Enligt färsk statistik är Strängnäs en av de kommuner i Sörmland som ligger längst ner på listan över antal serveringstillstånd per 1 000 invånare.
Vi har pratat med krögare i Strängnäs för att höra vad de tycker om krogsituationen i stan.

I Strängnäs fanns det under hösten 2024 totalt 32 ställen med serveringstillstånd till allmänheten.

I Strängnäs fanns det under hösten 2024 totalt 32 ställen med serveringstillstånd till allmänheten.

Foto: Staffan Claesson

Strängnäs2025-01-10 05:23

Nyheten i korthet

  • Strängnäs ligger lågt på listan över antal serveringstillstånd per 1 000 invånare i Sörmland, med endast 0,8 tillstånd per 1 000 invånare.
  • Lokala krögare, som Madelene Fernqvist och Martin Hedqvist, anser att antalet krogar är tillräckligt för staden och att det inte är svårt att få serveringstillstånd.
  • Alkoholinspektör Berit Rydberg i Strängnäs kommun påpekar att handläggningen för ett serveringstillstånd oftast är klar på bara några dagar.

Enligt data från Folkhälsomyndigheten, som inhämtats av nyhetsbyrån Newsworthy, fanns det i slutet av oktober 2024 totalt 32 ställen med serveringstillstånd till allmänheten i Strängnäs. Det motsvarar 0,8 utskänkningstillstånd per 1 000 invånare.

Räcker det? Eller är det för många? 

Madelene Fernqvist, som driver krogen tillika nattklubben Etage, tycker att ju fler ställen det finns, desto mer levande krog- och nattliv får Strängnäsborna.

– Jag tycker att det finns flera bra ställen i dag. Sen kan det alltid finnas flera, men Strängnäs är ju inte så stort heller. Jag tycker att det är ganska bra variation på de krogar som finns.

Förutom lokalen som tidigare rymde Brasserie Oskar Erikson, senare Restaurang Oskars, är de flesta lokaler som är anpassade för krogverksamhet redan fyllda med sådan, menar Madelene Fernqvist.

undefined
Madelene Fernqvist öppnade restaurangen, baren och nattklubben Etage under 2024.

Martin Hedqvist som är med och driver Elsas Bistro tycker inte heller att det saknas något på krogkartan i Strängnäs i dagsläget.

– Det som vi känner saknades det har vi själv gjort. Vi har fyllt det hålet själva.

Han tycker snarare att det finns ett lagom antal krogar med serveringstillstånd sett till kommunens befolkning.

– Det är inte direkt fullt på alla ställen sju dagar i veckan så att det behövs fler. Men om någon har kommit på en egen idé och vill söka lyckan så absolut, kör! 

Att det låga antalet utskänkningstillstånd skulle bero på att det är svårt att få serveringstillstånd i kommunen håller varken Madelene Fernqvist eller Martin Hedqvist med om.

– Det är klart att man önskar att det hade gått fortare, men man förstår också att det ligger mycket arbete bakom processen, säger Madelene Fernqvist.

– Om du gör ansökan på rätt sätt och har rent mjöl i påsen så är det väl inga problem. Lagen finns för alla och är faktiskt till för att följas – det är inte konstigare än så, säger Martin Hedqvist.

undefined
Elsas bistro i centrala Strängnäs är ett av de nyaste tillskotten i kroglivet.

Martin Hedqvist säger att så länge man ställer rätt frågor till alkoholinspektörerna och ber om hjälp så kommer de att assistera där det behövs och ge korrekta svar.

– De är tillsatta för att vara en tillsynsenhet och det får man acceptera. De finns där för att vi ska göra rätt och bli bättre. Man får tänka på det om man tycker att det är tradigt ibland.

Den som vill servera alkohol på en pub, restaurang eller liknande måste ansöka om stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten. Dessa hanteras av kommunen som har ett lagstadgat krav på sig att handlägga ärendet inom fyra månader från det att ansökan är komplett, med möjlighet till förlängning i fyra månader till.

I Strängnäs har kommunpolitikerna satt upp riktlinjer för att ett beslut ska fattas redan inom 60 dagar efter att komplett ansökan inkommit.

Berit Rydberg är alkoholinspektör i Strängnäs kommun. Hon har själv inte sett statistiken på att det skulle finnas färre utskänkningstillstånd per 1 000 invånare i Strängnäs jämfört med andra närliggande kommuner och har inte heller någon teori på varför det ser ut på det sättet. Däremot har hon hört från andra kommuner att de har fler serveringsställen som gått i konkurs än i Strängnäs.

Berit Rydberg säger att handläggningen för ett serveringstillstånd i Strängnäs oftast är klar på bara några dagar.

– Det tar en dryg vecka i snitt innan vi fattar beslut från det att ansökan är komplett.

Ganska ofta behöver en ansökan kompletteras med allt från kopior på hyresavtal, lokalskiss över lokalen i fråga till underlag till finansieringen. Allt som krävs för en fullständig ansökan finns på Strängnäs kommuns hemsida.

– Det är upp till den sökande att skicka in så kompletta handlingar som möjligt. Det kan ju vara så att man inte har menyn färdig eller inte har gjort klart verksamhetsbeskrivningen. Men allt det behöver vara satt.

Hur mycket skiljer handläggningstiden åt mellan kommuner?

– Det kan säkert vara lite olika. Vi påbörjar en utredning så fort vi får den. Vissa kommuner påbörjar utredningen först från att de har fått betalt för den och andra ska ha in flera handlingar än vad vi behöver innan de startar.

Tillstånd per invånare

Flen – 1,7 serveringstillstånd per 1 000 invånare

Trosa – 1,3 serveringstillstånd per 1 000 invånare

Nyköping – 1,2 serveringstillstånd per 1 000 invånare

Eskilstuna – 1,0 serveringstillstånd per 1 000 invånare

Katrineholm – 0,9 serveringstillstånd per 1 000 invånare

Gnesta – 0,9 serveringstillstånd per 1 000 invånare

Oxelösund – 0,8 serveringstillstånd per 1 000 invånare

Strängnäs – 0,8 serveringstillstånd per 1 000 invånare

Vingåker – 0,5 serveringstillstånd per 1 000 invånare

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!