Under slutet av vecka 10 gjorde tillsynsmän en rundtur i Strängnäs kommun för att kolla hur gymanläggningarna efterlever den pandemilag som instiftades under årets första månad.
– Överlag ser det bra ut, efterlevnaden av lagen är hög, berättar Mikael Jaanivald från länsstyrelsen som bland annat kamperade ihop med Strängnäsbon Ola Gregebo.
– Mottagandet hittills har alltid varit gott. Vi har besökt många gym i Sörmland nu, säger Mikael Jaanivald vidare.
Visitationerna är inte förhandsbokade.
– Det är svårt att hålla en tidsplan. Däremot har vi skickat ut brev där vi talat om att gymmen ska få besök, sen har säkert ryktet spritt sig efter artiklar i lokaltidningarna, konstaterar tillsynsmannen.
I torsdags förmiddag hann de tre stora anläggningarna i Strängnäs tätort i form av Gymbörsen, Balanze och First class gym betas av.
– Det är bra att de kommer ut och att vi då får höra hur tillsynsmännen tänker kring smittspridningen, konstaterar Sofia Kihlman på First class gym.
Hon var upptagen med ett gruppass när länsstyrelsens delegation anlände.
– Vi hade ingen aning om att de skulle komma. Men mina kolleger tog hand om tillsynsmännen. Jag kunde vara med på slutet, då slog vi oss ner och pratade.
Fick ni några anmärkningar?
– En av våra roddmaskiner stod lite fel. Men annars hade vi skött oss klockrent.
– Vi var redo för kontrollen eftersom vi fått information om vad som gäller. Här är varannan maskin avstängd, färre personer än vanligt får träna i våra grupper och vi är väldigt noga med hygienen, fortsätter Sofia Kihlman.
Max 140 personer, om de är ordentligt uppdelade, tillåts sedan restriktionerna skärptes samtidigt vistas hos First class gym, men den siffran kommer anläggningen i Gula rosornas absolut inte i närheten av.
– Det är kanske vad vi ligger på totalt under en hel dag för tillfället, säger Sofia Kihlman.
Mikael Jaanivald tippar att varje besök pågår i 30–40 minuter.
– Vi arbetar stöttande och informativt, poängterar han.
Skulle någonting inte efterleva lagen är länsstyrelsens första åtgärd en så kallad frivillig rättelse, steg två är vite och därefter kan en nedstängning av en anläggning komma i fråga.
– Men hittills har vi inte ens varit i närheten av ett vitesföreläggande i Sörmland, konstaterar Mikael Jaanivald.