Grannsamverkan mot de ökade inbrotten

På kort tid har Strängnäs drabbats av allt fler bostadsinbrott. Nu går grannarna samman för att skapa en tryggare stad.

Stefan Johansson (från vänster), områdespolis Sanna Granbeck, Mohamad Allatif, Mairie Boström, Barbro Karlsson, Lena Backman, Bengt Gustavsson och Stefan Backman är några av dem som arbetar för att göra Strängnäs tryggare.

Stefan Johansson (från vänster), områdespolis Sanna Granbeck, Mohamad Allatif, Mairie Boström, Barbro Karlsson, Lena Backman, Bengt Gustavsson och Stefan Backman är några av dem som arbetar för att göra Strängnäs tryggare.

Foto: Serafia Olausson

Strängnäs2020-07-21 07:01

Sedan en vecka tillbaka har frivilliga volontärer haft till uppgift att gå runt i Strängnäs för att upptäcka och varna polisen om de ser något som skulle kunna vara ett försök till inbrott. 

Volontärerna tar sig runt i Strängnäs på cykel och besöker framförallt villaområden, men även stadskärnan. Under de två timmar som de är ute har de radiokontakt med polisen och om de ser något så har de till uppgift att larma direkt. 

– Vi är otroligt tacksamma att volontärerna finns och kan meddela oss om de ser någonting, säger Sanna Granbeck som är områdespolis i Strängnäs. 

Både Strängnäs och Mariefred har varit extra hårt drabbade av inbrott på den senaste tiden. I Mariefred har polisen lyckats få in några signalement på eventuella gärningspersoner, men i Strängnäs har man inte lika mycket att gå på, menar Sanna Granbeck. Även de båtstölder som har varit på sistone är något man är uppmärksam på. 

– Man är vaksam på allt. Båtstöldarna har dock varit på natten och därför är det inte lika lätt att upptäcka dem när volontärerna är ute, säger hon.   

Det är framförallt mitt på dagen som bostadsinbrotten har skett och därför är volontärerna ute vid lunchtid. 

– Det är ett positivt inslag i gatubilden. Det skapar en trygghet att volontärerna syns i området, säger Sanna Granbeck.

Totalt finns det omkring 50 volontärer som är utbildade i Strängnäs, varav ett 20-tal är mer aktiva. De går en utbildning i lag och rätt samt i konflikthantering. 

Volontärerna är aldrig ensamma när de är ute. 

– Man är minst två personer och de får inte agera själva. Det finns alltid en polis som är i tjänst som har ansvar för volontärerna, säger Sanna Granbeck. 

För volontärerna har grannsamverkan många positiva fördelar. Bengt Gustavsson är pensionär och för honom är det dels en sysselsättning, men även ett sätt att umgås. 

– Jag är pensionär och det är något att göra, samtidigt som det skapar kamratskap, säger han och menar att de som deltar i volontärgruppen har blivit nära bekanta. 

– Det är ett sätt att göra Strängnäs tryggare, men även att vara en del av och hjälpa till i samhället. Det är jätteroligt och viktigt, fortsätter Mohamad Allatif. 

Stefan Johansson instämmer. 

– Det är många som gnäller och har synpunkter på att det inte händer något, men det är också viktigt att göra något själv. Om alla gjorde något skulle det bli lättare. Det här är en möjlighet att hjälpa till.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!