Barn- och utbildningsnämnden får enligt revisionen underkänt på tre av fem punkter vad gäller elever som är i behov av särskilt stöd. De resterande två kan åtminstone anses vara delvis uppfyllda, resonerar revisorerna.
Kritiken riktas bland annat mot arbetet med åtgärdsprogram. En elev som har stora svårigheter i skolan ska enligt skollagen få ett skriftligt dokument på vilket stöd eleven kommer att få av skolan. Men enligt den nya revisionen tillämpar de kommunala grundskolorna den här principen på olika sätt och i olika omfattning.
Revisorerna anser även att skolorna saknar tillräckliga resurser för att arbeta med dessa elever.
"Detta medför att det finns en risk för att arbetet inte sker likvärdigt mellan skolorna", skriver författarna bakom granskningen.
Kenneth Larsson är dock kritisk till revisionsrapporten.
– Jag accepterar så klart vad de skriver. Men jag ser inte faktabakgrunden i revisionen. För mig vilar det här inte på en objektiv grund, det är subjektivt snarare än faktabaserat, säger han och fortsätter:
– Det är väldigt mycket tyckande. Hur ser det till exempel ut någon annanstans, i andra kommuner? Hur ligger vi till? Det blir ju inte tydligt.
Strängnäs kommunala särskola fick tidigare i somras godkänt av Skolinspektionen och Kenneth Larsson anser att kommunen under de senaste åren har arbetat med bland annat elevhälsan.
– Vi har förstärkt elevhälsan. Tidigare har den varit centralt organiserad och vi beslutade att decentralisera. Nu vilar ansvaret på rektorerna att ha tillräckligt med speciallärare. Vad jag har hört från dem anser de att man har en bra bemanning vad gäller elevhälsan.
Att åtgärdsprogram används olika på olika skolor, gör inte det att utbildningen blir mindre likvärdig?
– Så kan det vara. Det är den analysen som vi ska göra, men mycket av det ligger inom respektive rektors ansvar.
I dagsläget har den centrala förvaltningen ingen översikt över hur många elever per skola som är i behov av särskilt stöd. Revisorerna kritiserar det, men enligt Kenneth Larsson går det än så länge inte att säga om det framöver kommer att ändras.
Han påpekar dock även att han på grund av semestertider inte har haft möjlighet att bolla revisionsrapporten med tjänstemännen.