– Vi får lugna oss lite, men eventuellt är vi igång nästa vecka. Det kommer att bli en hektisk period, säger 21-åriga parkarbetaren Martin Palmgren när tidningen möter upp honom i Mälarlunden.
I väntan på att få ta sig an gatorna har han och ett flertal kolleger nämligen fått ägna sig åt att städa bort sand och grus från parkytor.
– Olyckor skulle kunna inträffa om det fick ligga kvar, maskinerna kan köra på stenar som i sin tur riskerar att skada människor i närheten, säger Martin Palmgren som efter tidigare feriearbete anställdes av kommunen sommaren 2019.
– Jag trivs jättebra här. Sommaren är den roligaste perioden, men det blir kul att få bort gruset på vägarna också. De flesta brukar bli glada när de ser oss, men det finns även personer som tycker att det dammar för mycket ...
Vintern 2020 innehöll knappt någon snö alls. I år har Martin Palmgren haft mer att göra ute på gatorna i januari–februari.
– Det blir så när vi har skiftningar i vädret.
Den maskintyp han använde sig av i Mälarlunden kallas för redskapsbärare, med den skyfflas grus och sand undan. Martin Palmgren väntade på att en lastmaskin med skrapa eventuellt skulle avlösa honom.
– Redskapsbäraren har vi även på gatorna, men med en annan typ av borstar. När det blir aktuellt så hjälps vi åt att byta dem.
Marie Ollman, Martin Palmgrens chef, ser helst att fastighetsägare sopar sina trottoarer rena innan kommunen påbörjar sitt uppdrag.
– Jo, annars jobbar vi i onödan.
Enligt Marie Ollman finns det i år ovanligt mycket grus att ta hand om efter snöröjningen i januari och februari.
– Därför måste vi göra flera vändor på samma gata för att få dem rena.
Marie Ollman håller ständig koll på väderleksrapporterna för att kunna planera arbetet:
– Vi behöver plusgrader på dagarna om vi ska köra. Med några dagars varsel kan vi sätta igång. Jag har förstått att kommunens kontaktcenter börjar bli nerringt.
Tre enheter (en utgår från Mariefred och en från Åkers styckebruk) arbetar med sandupptagningen, det är anställd personal kombinerat med entreprenörer.
– Vi börjar centralt i Mariefred och Strängnäs, där det brukar vara som mest grus, för att sedan arbeta oss utåt, säger Marie Ollman.
Var hamnar allt grus ni samlar ihop?
– Vi tar hand om det, gruset är godkänt att läggas på vår ristipp vid Gorsingeholm.