Sedan regeringen på Folkhälsomyndighetens inrådan beslutade att förbjuda offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 50 deltagare, har gudstjänstbesökare och medverkande noga räknats i domkyrkan. Ibland har alla som kommit till högmässan klockan elva på söndagarna inte släppts in i kyrkan.
– Det har hänt flera gånger under senvåren och sommaren att vi har fått be folk att komma tillbaka en annan gång, säger Jenny Sjögreen, biträdande kyrkoherde, Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö.
Hur har det känts att behöva neka människor att få komma, kyrkan ska ju normalt vara öppen för alla människor?
– Det har känts jättesvårt, inte alls roligt. För dem som kommer är det viktigt att fira gudstjänst om söndagarna. Vi har normalt en stor gudstjänst där många brukar fira med oss.
Nu har domkyrkoförsamlingen därför utökat programmet på söndagarna med en musikgudstjänst klockan 13.00. Första nyordningen i programmet var den gångna helgen.
– Att lätta på trycket på högmässan verkar ha fungerat. I söndags kom det några färre besökare klockan elva och sedan kom det gudstjänstbesökare klockan 13.
Förändringen är på prov fram till och med första helgen i september.
Jenny Sjögreen berättar vidare att alla gudstjänster i Svenska kyrkan, vare sig det är högmässa eller dop, begravning eller bröllop är offentliga. Nu tvingas dock kyrkans personal att be besökare i domkyrkan att gå ut när det hålls förrättningar.
– Det känns helt emot det vi normalt sett skulle vilja. Samtidigt är det ett kärt problem att många vill komma.
Under coronapandemin har församlingen behållit sina mässor och middagsböner under vardagarna.
– Vi sa tidigt att vi inte ska ha färre gudstjänster för då samlas det fler på dem som anordnas.
Däremot ställdes till en början all barnverksamhet in och äldregrupper pausades. När det blev varmare väder ute hölls alternativa aktiviteter utomhus.
Hur blir det med församlingens verksamheter efter sommaren?
– Vi ska ha samtal om det när alla i personalen är tillbaka efter semestern. Vi vill inte ta generella beslut utan ta beslut för varje enskild verksamhet. Vi funderar mycket kring vad som är hållbart både med tanke på Folkhälsomyndighetens rekommendationer och med tanke på det psykosociala. Vi möter många människor som uttrycker behov av att mötas under säkra former så att de inte blir isolerade.