Inomhus utan föräldrar. Eller utomhus med föräldrar. Det var de två alternativen som gällde inför torsdagens luciafirande på fristående förskolan Smultronstället – och alla barn röstade för det senare.
På eftermiddagen fylldes så gården i Sundby park av små tomtenissar, lucior och någon enstaka stjärngosse med deras familjer som publik. Barnsång ljöd, det mumsades på lussebullar och det fanns en grill att grilla korv över.
Denna andra luciahögtid med coronaviruset firas på olika sätt, visar en koll bland såväl kommunala som fristående aktörer. I de flesta fall får vårdnadshavare inte komma och titta på sina barn – kontakta din förskola eller skola om du är osäker!
– Vi saknar tiden då eleverna fick lussa för Sictoniagården, säger Monica Aspe som är rektor för Vårfruberga friskola på Fogdön – där skolans elever lussar för förskolans 4–5-åringar, som i sin tur lussar för de yngsta barnen.
Här följer några fler exempel från olika delar i kommunen:
På Mariefreds skola uppträder ett luciatåg tre gånger. Den första föreställningen filmas och livestreamas till övriga klasser som tittar i sina respektive klassrum.
Gripsholmsskolan i Mariefred arrangerar två samlingar på måndagsmorgonen. Årskurs 3 lussar för årskurs F–6 och förskolebarnen gör det för årskurs 7–9.
Även Åkerskolan kommer att ha ett delvis digitalt luciafirande. Några lågstadieklasser kommer dock, väl separerade från varandra, att få se framträdandet live.
På Finningeskolan blir det två luciaföreställningar, vårdnadshavare får komma på den sena och den sker utomhus.
På friskolan Asken är luciatåget en del av musikundervisningen för eleverna i årskurs 9. Deras framträdande livesänds ut i klassrummen för övriga årskurser. På Karlavagnen är det årskurs 3 som står för luciatåget, som genomförs utomhus. Treornas föräldrar får en filmad version skickad till sig under dagen.
Grundsärskolan har under hösten övat in ett program med såväl traditionella, stämningsfulla luciasånger som något mer otippade och lite gladare låtar.
– Det är väldigt roligt att nästan alla elever och en stor del av personalen deltar i tågen, berättar musikläraren Lotta Bergil.
Särskolans årskurs 7–9 genomför sitt luciatåg på Campusområdet medan 1–6 är i Tosteröskolans idrottssal. Dit är de äldre barnen på Tosterö förskola inbjuda, berättar Maria Stamm, rektor för samtliga förskolor i Mälarenheten.
– På några av våra förskolor lussar de äldre barnen för de yngre. Detta filmas och projiceras sedan upp utomhus eller i ett rum där antalet tittare begränsas, så att vårdnadshavare kan ta del av det. På andra förskolor kommer personalen lussa för barnen, säger hon.
Både naturförskolan Vikingen i Eldsundsviken och Stugans förskola i Sundby park har begränsat antalet vårdnadshavare på plats. Vikingen har satt två anhöriga per familj som gräns.
– Det brukar bli en trevlig och stämningsfull morgon med glada barn, sprakande brasa under grilltaket och en massa ljus tända, säger rektor Carola Östlund.
På Stallarholmens förskola har barnen bakat pepparkakor och lussebullar inför firandet. Några äldre barn sjunger för de yngre, men de flesta avdelningarna firar för sig själva.
Europaskolan Strängnäs arrangerar ett luciatåg på ångbåtsbryggan. Thomasgymnasiets elever kommer i stället att välkomnas till skolan av en kör som sjunger luciasånger.