Gula bänkar räddar liv: "Använd dem!"

De gula vänskapsbänkarna har dykt upp på tio platser i kommunen. De ska främja mental hälsa och är i första hand till för de som vill prata med någon.

De gula bänkarna i Strängnäs kallas vänskapsbänkar, och är till för den som vill prata om sina tankar med en främling eller ha ett inre samtal med sig själv. Med bänkarna vill kommunen uppmana alla om att ta hand om varandra och lyssna på andra.

De gula bänkarna i Strängnäs kallas vänskapsbänkar, och är till för den som vill prata om sina tankar med en främling eller ha ett inre samtal med sig själv. Med bänkarna vill kommunen uppmana alla om att ta hand om varandra och lyssna på andra.

Foto: Hanna Källstig

Strängnäs2023-07-12 05:55

– Mänskliga möten och samtal är något vi kommer behöva för alltid, och kanske ännu mer i framtiden, säger Anna Ekström som är chef för enheten Stöd och insats ungdom på Strängnäs kommun.

– Förra sommaren tänkte jag såhär: "Varför har inte vi gula bänkar när det funkar så bra på andra ställen?", säger Anna Ekström.

I Kanada finns gula bänkar sedan år 2015 för att hjälpa studenter med deras mentala hälsa, och i Zimbabwe har gula bänkar blivit en del av vården. Där finns bänkarna utanför kliniker för möten mellan hälsorådgivare och de som mår psykiskt dåligt.

– I Helsingborg där jag fick idén ifrån har bänkarna koppling till suicidprevention, berättar Anna Ekström.

undefined
Anna Ekström hoppas att de gula bänkarna för med sig samtal, reflektion och medmänsklighet. När hon fick höra om bänkar med liknande syfte i Helsingborg visste hon direkt att att de saknades i Strängnäs.

Färgen på kommunens bänkar är mot förmodan inte inspirerade av det faktum att Strängnäs är de gula rosornas stad.

– Vi ville ha bänkarna gula för så är det på så många ställen i världen. På så sätt kan vi visa att vi är en del av något större och att vi värnar om psykisk hälsa, säger enhetschefen Anna Ekström.

Hon var mån om att göra bänkarna tillgängliga för alla, även de som har svårt att sätta sig ner och resa sig upp. Den omgivande miljön var också viktig. Att ha något vackert att titta på, menar Anna Ekström kan göra det lättare att samtala.

undefined
Tillgängligheten är viktig för Anna Ekström och hennes kollegor. Bänkarna är placerade så att de kan nås lätt av de med rullator.

– Man behöver inte prata, utan man kan sitta och vara tysta tillsammans, det kan ge mycket. Man kan sitta ensam också, och ha ett inre samtal. Det är en bra plats för reflektioner, säger chefen för Stöd och insats ungdom.

– Alla stadsdelar i kommunen är viktiga för oss, berättar Anna Ekström.

Fyra bänkar finns i Strängnäs. Mariefred, Åkers Styckebruk och Stallarholmen har fått två var. Alla bänkar finns att hitta på Strängnäs-kartan. Enhetschefen berättar att bänkarna är till för människor i alla åldrar.

– Äldre som lider av ofrivillig ensamhet gav en positiv respons när de fick höra idén om bänkarna. Då vet de vart de kan gå när de behöver prata med någon, säger enhetschefen.

undefined
På varje gul bänk finns en QR-kod. Om man skannar koden med sin mobil får man veta mer om vänskapsbänkarna. Man får också förslag på bra samtalsämnen och tips om hur man samtalar med främlingar.

Hon menar också att bänkarna ger en möjlighet för människor i arbetslivet att få ta en paus och prata om något annat. 

– På bänkarna kan det ske möten mellan generationer och även möten över kulturgränser. Ett samtal kan ge vem som helst nya tankar och nya idéer, säger Anna Ekström.

– Man får gärna vara rädd om dem men de är till för att användas. Nu har vi gjort vår variant av det här, vi har vänskapsbänkar i Strängnäs, och vill någon annan kommun ta idén vidare så varsågoda, säger Anna Ekström.

Karta: Nabbviken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!