Endast fem niondeklassare hade vård- och omsorgsprogrammet på Thomasgymnasiet som förstahandsval när de i sökte till gymnasiet inför höstterminen.
Den preliminära antagningen blev klar förra veckan. Ett första pusslande med första-, andra- och tredjehandssökande ger vid handen att programmet i nuläget har elva elever till de 20 tillgängliga platserna.
Niorna som har valt vård och omsorg i andra och tredje hand uppvaktas nu extra, berättar Thomasgymnasiets rektor Mikael Källarsson.
– Vi ska ha ett extra öppet hus nästa vecka, och de här eleverna har fått en särskild inbjudan. Vi försöker få dem att tänka till och välja det här programmet. Det är en bra utbildning som leder till jobb.
Att så få vill utbilda sig till undersköterska är något som bekymrar Mikael Källarsson. Det är en kompetens som samhället efterfrågar – och Skolverkets bedömning är att platserna på vård- och omsorgsprogrammen bör utökas för att möta arbetsmarknadens behov.
– Allt fler blir äldre och behöver tas omhand och det här är utbildningen som utbildar personal för det, säger han.
Även försäljnings- och serviceprogrammet har färre sökande och antagna än önskvärt, säger rektorn. Hit har endast tolv nior sökt sig i första hand, och 23 elever är preliminärt intagna till de 26 platserna.
Samhällsprogrammet och el- och energiprogrammen är mest populära på Thomasgymnasiet, med 36 respektive 32 sökande i första hand. Men sammantaget är söktrycket på Thomasgymnasiet lägre än i fjol. Enligt rektorn är det är omkring 15–20 elever färre som har sökt dit inför kommande läsår.
– Det är sämre än vi hade hoppats på. Just nu ser vi över om vi kan effektivisera utbildningarna, genom att samla grupper som är för små. I nuläget finns inget beslut om att lägga ner något program, säger Mikael Källarsson.
Tidningen har inte lyckats ta del av motsvarande statistik från fristående Europaskolan Strängnäs, men studie- och yrkesvägledaren Nicklas Hellmark berättar att de flesta har sökt till kemi- och fysikprogrammet och företagarprogrammet.
Lägst är trycket på Europaprogrammet med humanistisk inriktning. Detta program kommer att starta, lyder beskedet från Hellmark. Humanisterna läser många kurser tillsammans med eleverna på den samhällsvetenskapliga inriktningen och skolkamraterna på spetsutbildningen Modern humanities.