Hammarströms lera ska pimpa asfalten

Eleverna i Morabergs Studiecentrum i Södertälje har gjort sitt val. De vill ha körsbärsträd och mosaik i stället för grå asfalt.

Strängnäs2014-02-18 15:49

I industriområdet Moraberg nordväst om Södertälje centrum har man byggt en gymnasieskola. Alla inblandade, elever, lärare, kommunpolitiker, och tjänstemän är överens: miljön kring gymnasiet är extremt trist.

Därför bjöd man in fyra konstnärer till en tävling om att göra något åt skolans utemiljö. En av de inbjudna var keramikern och konstnären Per Hammarström från Strängnäs. Och än en gång är alla inblandade överens: Per Hammarströms förslag till ny gestaltning av asfaltplanen ska genomföras.

Nu förbereder han de olika elementen i sin verkstad i Keramikens hus i Strängnäs. Den 2 april ska arbetet på plats inledas.

— Det är jättekul att göra något som jag inte gör annars, att få skapa en hel miljö, säger han.

På golvet i Keramikens hus galleri ligger ett stort brunt papper. På pappret ligger en hammare och ett snöre, och röda streck i tusch markerar olika punkter. Pappret representerar en del av skolgården, där Per Hammarström planerar att fräsa ner asfalten och lägga in en "kärve" i mosaik. Kärven kommer att markera en "ingång" i ett "rum" som i ena änden markeras av stora körsbärsträd och i andra änden av en mur som ger lä, men inte är så hög att den stänger ute omvärlden. Under träden och intill muren ska bord i betong och stolar i lärkträ placeras där elever och/eller personal kan sitta och mötas. Muren och bordsskivorna kommer att kläs med Per Hammarströms egentillverkade mosaik, i beständig och vädertålig, "hembränd" glaserad lera.

— Allt görs här i min ateljé, säger Per Hammarström.

Per Hammarström visar upp en skalenlig modell som han byggt av projektet. På den ser man mosaiken, som har en grön färg som genomgående tema. Mönstren för tankarna till orientens formspråk.

— Det är roligt med mosaiken, jag vill att borden ska vara en mix mellan persisk matta och svensk allmogeform, säger Per Hammarström.

Keramiken har han järnkoll på. Hans största bryderi är i stället körsbärsträden, som ska vara samma sort som de som växer i Kungsträdgården i Stockholm. Han har beställt fullvuxna träd och har en förhoppning.

— Den 15 augusti ska det vara klart att invigas. Men jag vill att eleverna ska få se träden blomma redan i vår, säger Per Hammarström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om