"Han hoppade på mitt huvud"

Christer Dyrwoold blev misshandlad för 19 år sedan. Än i dag lider han av sviterna. Nu kommer han till Strängnäs för att prata om våldets konsekvenser.

Foto:

Strängnäs2014-10-22 06:00

Det var en tidig söndagsmorgon i mars 1995 som Christer Dyrwoolds liv tog en tvär vändning. Han var då 29 år och befann sig på en svartklubb i Stockholm tillsammans med sina kompisar. Av någon anledning hamnade han i bråk med en 17-årig kille.

– Jag var säkert värd en stor fet smäll, så jag åkte ner i backen. Men det han gjorde sedan kan jag inte förlåta. Han hoppade på mitt huvud när jag låg medvetslös.

Ambulans tillkallades till platsen och Christer Dyrwoold fördes i ilfart mot sjukhuset.

– Jag dog ett tag den där morgonen. Hjärtat stannade en stund i ambulansen.

Det blev flera månader på intensiven, de första dagarna låg han i koma. Han hade fått en hjärnskada som för alltid skulle komma att påverka hans liv.

– Jag har fortfarande sviter efter hjärnskadan, det är som ett ärr i hjärnan. Bland annat har jag dålig balans, blir lätt trött och förvirrad och sluddrar lite när jag pratar.

Efter misshandeln fick Christer Dyrwoold lära sig att leva på nytt. Den första tiden kunde han varken gå eller prata.

– De ville sjukpensionera mig, men jag sa nej. Min envishet räddade mig. Jag gav mig fan på att komma tillbaka.

I dag är han förlovad och arbetar som vaktmästare på Schibstedhuset i Stockholm, där bland annat Aftonbladet och Svenska Dagbladet har sina redaktioner. Det gjorde han även innan misshandeln, men då hade han andra uppgifter.

– Då satt jag ibland i växeln på Aftonbladet, det kan jag inte göra längre.

Killen som misshandlade Christer Dyrwoold fick tre års fängelse. Efter två och ett halvt år blev han frisläppt.

– Jag känner ingen ilska mot honom, men jag skulle gärna vilja ifrågasätta varför han gick så långt. Fast det kan jag inte, han har blivit mördad. Hela historien är väldigt tragisk.

På fredag kommer Christer Dyrwoold till Mikaelshuset i Strängnäs för att berätta om hur misshandeln har påverkat hans liv.

– Jag vill att de ska inse att våld kan förstöra en människas liv. Det har förstört mitt liv, jag har fortfarande problem. Det är inte som på film. I verkliga livet är våld dödligt.

Under informationskvällen på Mikaelshuset kommer även filmen Våldets konsekvenser, med bland andra Paulo Roberto, att visas.

– Våldet är inte lika påtagligt här i Strängnäs som i Stockholm. Men det är viktigt att påminna folk om att våld är skadligt. Jag hoppas att det kommer mycket ungdomar och vuxna, säger Danne Lundberg, som arbetar på Mikaelshuset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om