Han nekades insyn i stationsbygget

Gång på gång har Ulf Hallgarn begärt ut allmänna handlingar på kommunen om järnvägsbygget. Gång på gång har han nekats. Nu ska kammarrätten ta ställning till hur kommunen lever upp till offentlighetsprincipen.

Strängnäs2012-03-23 08:18

När det började dra ihop sig till mötet den 19 januari på Tomasgymnasiet, där både samhällsbyggnadskontoret och Trafikverket skulle informera om byggnationen av dubbelspåret, var Ulf Hallgarn ute i god tid. Han hörde av sig till kommunen och begärde ut en rapport signerad Trafikverket.

- Men den hade inte inkommit till kommunen vare sig i tryckt eller digital form, säger Ulf Hallgarn.

Tre tjänstemän var inblandade i just detta ärende. Kommunchefen Peter Lundgren lovade i ett mejl den 11 januari att återkomma efter att ha satt sig in i saken. Lennart Nilsson, infrastrukturansvarig, sade att det inte fanns någon rapport. En jurist sade att rapporten inte kommit in till kommunen förrän den 19 januari.

Detta var inte sant. Ulf Hallgarn upptäckte senare att den inkommit den 2 januari. Närmare bestämt klockan 11.35.

- Det var arbetsmaterial, förklarar Lennart Nilsson, infrastrukturansvarig, som heller inte gjorde någon sekretessprövning när Ulf Hallgarn kom med sin förfrågan.

Eftersom det var arbetsmaterial ansåg inte Lennart Nilsson att rapporten skulle diarieföras, något som kan strida mot tryckfrihetsförordningen. Arbetsmaterial ska alltid registreras.

- Vid begäran ska arbetsmaterialet sedan lämnas ut eller så får man hänvisa till sekretesslagen, säger Pär Trehörning, ombudsman på Journalistförbunden.

Den 1 februari begärde Ulf Hallgarn ut samtliga offentliga handlingar som skickats mellan kommunen och Trafikverket från den 1 januari förra året. Han begärde också ut alla mejl till och från Lennart Nilsson under samma period.

Lennart Nilsson sade först att han inte hade fler mejl än de han redan visat. Sedan hittade han ytterligare 5 572 mejl i sin papperskor och av dessa var ett hundratal e-post till och från Trafikverket.

Men enligt Lennart Nilsson är det inte mycket av e-posten som är registrerad. Detta är en del av anledningen till att Ulf hallgarn också begärt att få ut e-postloggar. Men kommunen menar att man inte kan lämna ut e-postloggar för mer än 30 dagar.

- Jag hade betydligt högre tankar om den demokratiska processen i Strängnäs, säger Ulf Hallgarn.

Efter att Ulf Hallgarn överklagat beslutet utan att kommunen ser annorlunda på saken går det nu vidare till kammarrätten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om