Han skriver bok om svenska spioner: "Inga helgon"

Svenskt spioneri på 1930- och 1940-talet är ämnet i Strängnäsbon Gellert Hardi-Kovacs nya faktabok: "De var ibland cyniska, kunde utnyttja folk och spelade dubbelt."

Till vardags är Gellert Hardi-Kovacs lärare på Europaskolan i Strängnäs. Med sin tredje bok "C-byrån" hoppas han nu på det stora genombrottet som författare.

Till vardags är Gellert Hardi-Kovacs lärare på Europaskolan i Strängnäs. Med sin tredje bok "C-byrån" hoppas han nu på det stora genombrottet som författare.

Foto: Johannes Ernstberger

Strängnäs2021-08-11 07:00

"C-byrån" handlar om den svenska militära underrättelseorganisationen med samma namn, som var aktiv under andra världskriget. 

Vad överraskade dig mest under din research?

– Att så många, och inte bara svenskarnas, underrättelsetjänstaktioner bitvis var så amatörsmässigt genomförda. Vissa missioner var superproffsiga, men ibland fanns det en tafflighet.

Exempelvis när Sverige och USA skickade pengar till Baltikum för att rädda judar till Sverige, innan de deporterades till koncentrationslägren. Efter ett tag visade sig nämligen att en del av de tilltänkta baltiska medhjälparna hade nazistisk bakgrund – och av judarna fanns inte heller några kvar när aktionen inleddes. 

Förutom den ibland förbluffande taffligheten beskriver Gellert Hardi-Kovacs organisationen som pragmatisk och cynisk – men, det betonar han, C-byrån präglades inte av nazistiskt tänk, som vissa har hävdat. Trots att han anser att spionerna stödde bland annat motståndsrörelserna i Danmark, Norge och Ungern, var de dock inte heller några helgon. 

– De spelade ett dubbelt spel och utnyttjade många av sina samarbetspartners. I underrättelsebranschen helgar ändamålen medlen.

Även unga svenska kvinnor som jobbade för byrån fick känna av det. Spionernas metoder pressade dem nästan in i prostitution.

Om allt går som han vill blir boken "C-byrån" Gellert Hardi-Kovacs stora genombrott som historiker och författare. Grunden har han lagt med ett gediget research sedan 2013.

– Om jag hade vetat att det skulle ta så lång tid, hade jag nog aldrig börjat, skrattar Gellert Hardi-Kovacs och tillägger:

– Åtta år är en stor del av ens liv.

Huruvida det har lönat sig eller inte kommer han att få veta hyfsat snart. Boksläppet är i dagsläget planerat för våren 2022, om inte pandemin ställer till det. Som oberoende författare är Gellert Hardi-Kovacs beroende på att kunna presentera boken på mässor och föreläsningar.

– Jag längtar till den dagen då boken kommer ut.

Målet för honom är inte att bli förmögen.

– Illusionen att man blir rik på författandet får man ge upp, säger han.

Utan han vill beröra – att få höra att ens bok var mycket bättre än vad en läsare hade förväntat sig är den bästa komplimangen historikern kan tänka sig. 

– Att få möta sin publik är roligast. Det är belöningen efter allt hårt jobb.

Boken "C-byrån: Hemligast av alla" ges ut av Carlssons förlag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!