– Skolan vi går på ägs av Scania så vi är garanterade jobb när vi tar studenten. Det var bland annat därför jag valde den. Det är en slags väg in. Jag vet att industrin är en bra bransch med bra möjligheter att få ett jobb, säger Eric Malmquist som går på Mälardalens tekniska gymnasium i Södertälje.
CNC-operatörer sköter datorstyrda maskiner för mekanisk bearbetning och tillverkning av detaljer i bland annat metall. Enligt Arbetsförmedlingen är det en av de branscher där möjligheter till arbete efter studierna är stora.
SCB:s arbetskraftsbarometer visar att yrken inom industriteknisk utbildning lider stor brist på arbetskraft, på både kort och lång sikt. Samtidigt visar statistik från Svenskt näringsliv att de praktiska utbildningarna saknar 18 000 elever i förhållande till behovet varje år.
Eric Malmquist går i dag sitt tredje år i gymnasiet och kommer att ta studenten om bara någon månad. Men för honom är framtiden redan tryggad.
– Just nu har jag fått anställning på Scania och kommer börja där direkt efter studenten. Det är ju en bransch som behöver folk så arbetsmöjligheterna är goda.
Andra yrken som kräver en relativt kort utbildning där chansen att få ett jobb direkt efter skolan är god, är också elektriker, buss- och spårvagnsförare, kockar och undersköterskor. Det visar Arbetsförmedlingens senaste yrkesprognoser.
Inom de branscher som kräver högskoleutbildning är civilingenjör, tandläkare, förskollärare och mjukvaru- och systemutvecklare några av de yrken som har goda framtidsutsikter för att få jobb.
Eric Malmquist från Strängnäs reste nyligen ner till Växjö för att tävla i Yrkes-SM i grenen CNC-fräsning tillsammans med sin klasskamrat Hampus Nyholm, även han från Strängnäs. Tillsammans tog de hem ett guld och ett silver.
Hur är det att tävla i det som ska bli ditt framtida yrke?
– Det är verkligen jätteroligt. Jag fick upp ögonen för det via skolan men att tävla har gjort mitt intresse ännu större, säger Eric Malmquist.
Pratar ni om arbetsmarknaden under utbildningen?
– Absolut, jättemycket. Det är sånt som diskuteras. Senast förra veckan hade vi även ett seminarium om kvinnors roll inom industrin så vi pratar mycket om vår bransch i utbildningen.