Som tidningen tidigare berättat förvärvade Kilenkrysset under fjolåret cirka 90 välbehållna vagnar och droskor efter en affär med Eks vagnmuseum i Västerås.
Nu är en bok kring dessa på väg att färdigställas, skriften heter "Kilens vagnparadis".
– En guldupplaga, tillika nyårspresent till våra samarbetspartners, som tryckts i knappt 200 exemplar, berättar Jan Persson när tidningen träffar honom och marknadskoordinatorn Helena Kavander i Kilenkryssets högkvarter.
I bakgrunden rullar en videofilm som högtidlighåller Karl XII:s färd genom Europa, från kalabaliken i Bender till Stralsund, år 1714.
Varför undrar ni säkert.
Jo, Kilenkryssets samling innehåller numera en kopia av den gamle krigarkungens vagn, en så kallad britsjka.
Den byggdes kring det senaste sekelskiftet för att hedra Karl XII:s ritt i ett projekt kallat "Carolus rex revitat", en jubileumsfärd om ni så vill.
– Jag har köpt den och andra vagnar och slädar från en samling som fanns vid Drottningholm, berättar Jan Persson.
Det innebar cirka 20 tillskott till samlingen på gården Nedre Vältesta mellan Näsbyholm och Vansö.
Den besökte tidningen på sommaren 2023 och dit får vi nu åter följa med Jan Persson.
På plats möter arbetsledaren Johan Lindell upp och han följer med oss på en rundtur.
Vi ser då inte bara vagnen som förknippas med Karl XII utan bland annat en likvagn med överbyggnad, flera droskor, en ambulans, en tysk jaktvagn och så vd:ns personliga favorit, en amerikansk pärla.
– Den här vagnen för tankarna till John Wayne i en westernfilm, berättar en närmast barnsligt förtjust Jan Persson, 77, och svingar sig förvånansvärt lätt upp i tvåhjulingen från USA.
– Det bästa av allt, alla vagnarna går att använda. De är i gott skick, fortsätter Jan Persson.
Kilenkrysset har satsat en hel del pengar för att rusta upp den före detta ladugården, och bland annat låtit bygga till en extra våning. Där förvaras slädarna.
Detta är inget regelrätt museum, men en utställning som heter duga.
– Så klart är detta en bisyssla, men vi har många föreningar som hör av sig och vill komma hit. Jag ser det som en kulturgärning, säger Jan Persson som planerar att göra kollektionen ännu mer tillgänglig.
Han har sedan tidigare förvärvat mark och fastigheter i närbelägna Näsbyholm. Där, bara några hundra meter från försvarets fordonsmuseum Arsenalen, skulle Jan Persson kunna tänka sig att göra om ridhuset till utställningslokal.
– Storleken är perfekt, det är på cirka 1 800 kvadratmeter, men vi behöver förstås rusta upp lokalen, berättar Jan Persson.
Till Näsbyholm åker vi dock inte den här gången utan tidningen hakar på Jan Persson till hans Solö på Fogdön.
Där, i en lada nära landsvägen, står nämligen två andra nytillskott.
Det är vagnar som har en nästan kunglig touch.
– De kommer från Indien men har kört turister i Stockholm i något år. Nu ville dock företaget satsa på båttrafik och då blev vagnarna till salu.
De är eldrivna och har en orange skylt baktill då de "bara" tillåts hålla samma hastighet som mopedbilar.
Johan Lindell får i uppdrag att köra en sväng med ett av de vackert utsmyckade fordonen så att tidningen kan göra en liten video.
Eftersom de indiska vagnarna inte är lika anrika som de i Nedre Vältesta lanserar Jan Persson en annan idé för dessa:
– Jag vill låna ut dem till Lions, en förening som gör mycket nytta. Lions skulle kunna skjutsa bröllopspar i dem.