Han vill slå ett slag för den lokala osten

Att vara osthandlare år 2020 är ingen rakt igenom yster tillvaro. Fler behöver handla oftare, säger Björn Eriksson som nyligen utökat sortimentet i Ostaffärens gamla disk.

En bra ostbricka bör bestå av en grön- eller blåmögelost, en vitmögel- eller kittost samt en hårdost, tycker Björn Eriksson som driver Den lokala maten. Han föredrar ett fröknäcke och en god marmelad som tillbehör.

En bra ostbricka bör bestå av en grön- eller blåmögelost, en vitmögel- eller kittost samt en hårdost, tycker Björn Eriksson som driver Den lokala maten. Han föredrar ett fröknäcke och en god marmelad som tillbehör.

Foto: Camilla Lillsebbas

Strängnäs2020-02-21 18:26

Det fanns inga planer på en manuell ostdisk, inför att Den lokala maten skulle öppna i slutet av mars förra året. Tanken var att några ostar skulle säljas vakuumförpackade i samarbete med närmaste grannen, Ostaffären.

Men den 19 februari kom beskedet att den anrika butiken skulle stänga. Konkursansökan lämnades in dagen därpå, och den 22 februari såldes de sista ostbitarna ut.

– Vi insåg att vi var tvungna att göra något, berättar Björn Eriksson, ägare till Den lokala maten.

Butiken öppnade – först med ett litet antal ostar i en av kylarna, sedan med en mindre manuell ostdisk vid kassan. Vid det laget var planen att Björn Eriksson skulle driva även Ostaffären. Kontraktet för lokalen togs över efter konkursen, och Björn Eriksson berättar att han betalade hyra i sju månader innan det stod klart att det inte skulle bli något av den öppning mellan de två lokalerna som han hade föreställt sig.

– "När öppnar ni Ostaffären?" var den vanligast frågan vi fick i början. Ost är också det som hela tiden sålt bra, så när vi höll på att tömma Ostaffären på grejer som vi tagit över bestämde vi oss, berättar han.

En av Ostaffärens diskar har nu flyttats in i Den lokala maten. Från ett tiotal ostar i begynnelsen och omkring 30 i den lilla disken, erbjuds nu omkring 50 sorter.

– Vår definition av "lokal mat" är att den är hantverksmässigt gjord, att det finns riktiga människor bakom den. Utifrån den definitionen är 95 procent av ostarna lokala. Geografiskt så är åtta–tio stycken sörmländska och omkring 25 svenska, säger Björn Eriksson.

Den lokala maten har ett samarbete med Turinge ost och vin i Nykvarn. Vissa inköp görs gemensamt för att få upp volymen och därigenom kunna få ner priserna.

Konkurrensen från matbutikerna, som ofta har en lägre prislapp på sina ostar, är något som Den lokala maten måste förhålla sig till.

– I dag är nog de flesta medvetna om att det som inte är massproducerat är dyrare. Den stora utmaningen är människors tid, man handlar sin ost "när man ändå är där", där allt annat också går att köpa. Bor man i Strängnäs och vill ha alternativ till kedjorna så måste man handla lokalt – hos oss, hos Beckmans, hos Ramboden... Hur roligt det än är att stå här så är det otroligt tufft. Vi behöver definitivt fler kunder som handlar här oftare än till storhelgerna, säger Björn Eriksson.

Karta: Den lokala maten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!