– Kontoren kommer fortfarande att vara hjärtat i Handelsbanken, men vi vet också att kunderna helst vill göra sina affärer digitalt, säger Katharina Schramm Hellmark.
Tidigare har Handelsbanken haft regionchefer som varit ansvariga för kontoren i flera län. I den nya organisationen har regioncheferna ersatts av länschefer.
– Jag direktrapproterar till Sverigechefen som rapporterar till vd. Så nära är det mellan vd och kunden i Handelsbanken.
Katharina Schramm Hellmark kommer närmast från jobbet som chef för Handelsbankens kontor i Strängnäs.
– Framförallt tycker jag att det ska bli jättekul att träffa alla kunder runtom i länet och få vidga mina vyer.
Katharina bor i Strängnäs. 1999 blev hon klar med sin utbildning till civilekonom vid Mälardalens högskola. Hon beskriver sig själv som en "riktig handelsbankare" som började sin karriär på banken som sommarjobbare.
Hon fick fast anställning i Strängnäs och har jobbat som rådgivare åt både privatpersoner och företag. Hon har även tjänstgjort på Handelsbanken i Stockholm och i Eskilstuna. Hon blev ställföreträdande kontorschef i Strängnäs, en post som hon hade i sex år. Hon har sedan varit ordinarie kontorschef i lika många år fram till utnämningen till länschef.
– Jag drivs av att göra affärer och träffa kunder och tycker att det är roligt att göra det tillsammans med mina medarbetare, säger hon.
Katharina menar att hon som chef jobbar kundfokuserat och med lagkänsla.
– Jag tror att nyckeln är att ha en bra grupp, att medarbetarna trivs för då trivs också kunderna. Jag har som motto att det ska vara riktigt kul att gå till jobbet.
Katharinas ledarskap har i hög grad påverkats av hennes gedigna bakgrund inom idrotten. Hon spelade fotboll i IK Viljans damlag upp till 25 års ålder. Idag sitter hon i IK Viljans damkommitté. Hon tränar löpning minst fem gånger i veckan.
– Eftersom jag inte har inte varit involverad i elitidrott tycker jag att man måste bygga på det lag som man har. På elitnivå kan du byta ut spelare och få nya. Men här handlar det om hur vi blir bäst tillsammans, säger hon och fortsätter:
– När det går bra äter vi tårta och firar tillsammans. Går det sämre bryter vi ihop tillsammans och tar nya tag dagen efter.
Katharina har ännu inte bestämt sig för vilket kontor i länet hon ska ha som bas. Hon säger att hon vill hitta en plats där det framförallt finns många kunder som hon kan nätverka och skapa affärsrelationer med. Enligt Katharina vill Handelsbanken utveckla sitt digitala erbjudande.
– Kunden ska känna sig trygg att göra sina bankaffärer när som helst på dygnet och var som helst. Vi behöver göra bättre digitala lösningar. När man sedan behöver en kvalificerad rådgivare vill vi kunna erbjuda fysiska möten. Vi vill finnas på platser där det finns tillväxt, där kontoren kan göra någon skillnad. På vissa ställen kommer de digitala kanalerna att vara vägen in i banken.
Handelsbanken har cirka 50 anställda som har sin fysiska arbetsplats i Sörmland.
– Sedan är det klart att det är många fler som jobbar med Sörmland. Vi tar in specialkompetens från andra delar av banken på vissa delar.
Hon menar att Sörmland är en viktig marknad för Handelsbanken.
– Vi har många fina företagskunder, skogskunder och fastighetsbolag. Vi ska fortsätta behålla de positionerna och fortsätta göra kunderna nöjda. Vi jobbar med jämställdhet och hållbarhet. Sörmland har en jättefin tillväxt, befolkningsökning och position. Jag ser jätteljust på framtiden.
Handelsbanken har precis som de flesta andra verksamheter påverkats av pandemin. Personalen har turats om att växelvis jobba hemifrån och på kontoren.
– Vi känner våra kunder väl. När vi har långa och fina relationer till våra kunder vill vi självklart fortsätta att hjälpa dem när de har en tillfällig svacka. Vi vill tänker mycket på omsorg och vill finnas där. Vi har märkt i pandemin att våra kunder är nöjda för att de kan nå oss och få den hjälp och de lättnader som kanske behövs.