"Hej kusin! Kom och smaka!" Strängnäsborna och kusinerna Christine Hachichi och Jörn Eriksson träffar inte varandra särskilt ofta, men var annars ska man springa på varandra om inte på på marknaden? Havrebollarna? De fick klart godkänt.
"Jag var nära att stryka med tre gånger, har gått ner 30 kilo och började nyss kunna prata igen efter flera månader", säger Mikael Sund, som nu är på väg tillbaka efter sin tungcancer. Han och hustrun Heidi var mycket glada över att få avsluta året med mathantverk från Sund örtagård på Strängnäs julmarknad.
"Jag gör alla armband själv", berättar Olivia Robertsson från Europaskolan och UF-företaget Survival cord UF. Hon säljer överlevnadsarmband som kan användas som bland annat tältsnöre, torklina, fiskelina, sytråd och tamp till båten. Vissa har också eldstål, minisåg och visselpipa. Kompisen Frida Kempe stöttade på marknaden.
Strax över nollgradigt och emellanåt lite duggregn gav inte den vintervackraste inramningen till Strängnäs julmarknad 2021, men stämningen och glöggen var varm.
Jenny Dahl, kommunikatör från Sörmlandstrafiken, visade de nya elbussar som officiellt tas i trafik i kommunen den 12 december. Under dagen kunde barn låtsasköra bakom ratten och ta "busskort", så gick det testturer mellan centrum och resecentrum. Wifi, ladduttag och babyskydd finns bland nyheterna.
Marknadsveteranen Thomas Lindström säljer plagg av angora-get och lammull. "Den här västen är den som Mandelmann brukar ha på sig. De köper av mig varje år i Kivik", säger han och berättar att verksamheten överlevt pandemin tack vare korttidspermittering och omställningsstöd: "Men vi som säljer hantverk är ett utdöende släkte. Det är ingen tillväxt, vi är de sista entusiasterna."
Knäck, kolor, klubbor, praliner och havrebollar. Ingen behöver lämna en traditionell marknad utan godsaker.
UF-företagarna Lilan Beck och Alva Karlsson från Europaskolan sålde bland annat köksredskap och lokalproducerad granola. "Det är med frukt från Ica i Åkers styckebruk som annars skulle ha kasserats. Nu är den kvalitetskontrollerad och rostad. Man sparar flera kilo koldioxid på att köpa den här i stället för vanlig", säger Alva från Refresh UF.
"Vi har bott i Sverige i ett år, i Uppsala, och bara sett Strängnäs från bron. Så fick jag av nån anledning en avisering om marknaden på Facebook och nu är vi här. Här är fint. Vi kommer tillbaka – när det är lite varmare", säger Texasbördiga Tasha Anise, här med dottern Anise. Man och son var också på marknaden.
Strängnäs julmarknad på Gyllenhjelmstorget arrangeras av Mitt Strängnäs.
Korv på löpmeter? Javisst. Bengt Carlsson mäter med van hand upp charkuterierna från Arnolds godsaker i Västerås. Korvarna är det drag i, men: "Det var inte så mycket fart på marknaden. I morgon är det Sandviken och där är det ett jäkla drag. Fast i och för sig, sett till folkmängd är det nog okej här också", säger han.
Dagens kanske mest välmatchade duo var Annika Mårtensson och hunden Fideli. "Vi tog en promenad hit. Det är mysigt. Jag tycker mer om den här marknaden, som är mer genuin, än den stora höstmarknaden", säger Annika.
Julkulor för örsnibben i stället för granen, kan det vara något?
"Vi ville lämna Stockholm och flyttade hit i maj i år. Vi trivs fantastiskt bra. Det är en jättemysig stad", säger Mari Lönnqvist, här med dottern Sofia, 4. En make finns också på plats, men inte i bild.
Anna Hurtig från Västerås jobbade förut på Solberga blommor. Nu gör hon kransar och tomtar av granris. "Jag var i Mariefred förra helgen och då var det bättre drag. Efter första advent har de flesta redan köpt sitt pynt", säger hon. Strax därefter fick hon dock sälja tre tomtar till samma köpare.
"När jag såg tomtarna tänkte jag direkt att 'såna där kan jag göra själv, vi har ju skog'. Sen tänkte jag ett varv till, haha", säger Björn Persson från Fogdö, här med hustrun Carla. Paret prutade till sig ett fint pris på tre gransristomtar. Två skulle bli gåvor.
"Mamma, jag mejade ner en hel tomtearmé!" är mångas facoritcitat från den tecknade klassikern Trolltyg i tomteskogen från 1980. De här fluffiga versionerna stod tryggt, i väntan på nya hem.