Det är tidig onsdagskväll på Strängnäs fritidsgård. Tjejer sitter i grupper och bara hänger tillsammans, äter och några dansar framför speglarna i ett av de inre rummen. Stämningen är lugn och ljudnivån låg för att vara på en fritidsgård.
På onsdagseftermiddagar och tidig kväll är det tjejkväll och kväll för ickebinära.
– Det är nice, bra och skönt. För killar är jobbiga, det blir för mycket ljud, säger Amanda Silén.
– Det är lugnt när det bara är tjejer, säger Keisha Hakizimana.
– Det är roligt och schysst för det är tyst, säger Hawa Khushhal.
Finns det något ni kan göra på tjejkvällarna som ni inte kan göra andra kvällar på fritidsgården?
– Spela. Vi kan inte spela biljard och Fifa på de andra kvällarna, säger Keisha Hakizimana.
– För de (killarna) tar över, skriker och är högljudda, fyller Amanda Silén i.
– På tjejkvällarna blir det inte lika pinsamt att göra saker. När vi är själva kan vi skratta, när killarna kommer blir det pinsamt. Vissa tjejer kommer inte hit när killar är här, säger Keisha Hakizimana.
Finns det inget bra med killarna?
– Ibland kan de vara roliga, säger Doris Östling.
I en soffgrupp sitter Lovis Karlén, Leila Fernqvist, Noor Amedi och Astrid Pettersson och tittar på roliga videoklipp.
– Jag går hit bara när det är tjejkväll här. Killarna tar all plats. Det bästa med tjejkvällarna är att alla kan göra saker tillsammans. Man känner alla som går här, säger Noor Amedi.
Ibland bakar de eller gör olika aktiviteter tillsammans.
– Personalen är mysig för de hittar på saker för oss, säger Astrid Pettersson.
På Strängnäs fritidsgård har de haft tjejkvällar förr men arbetssättet var nerlagt tills det startades igen i höstas. Det skedde enligt personalen av två skäl. Dels på grund att för många ungdomar kom samtidigt till fritidsgården och kvällar för olika grupper blev ett sätt att hålla nere hur många unga som är på plats samtidigt. Dels började personalen med tjejkvällar igen för att det var en dominerande andel av besökarna som var killar.
– Vi stärker tjejerna så att de vågar ta över mer. Vi pushar dem så att de vågar komma på andra kvällar också. Nu har det hjälpt upp statistiken, säger Maria Eriksson Krüger, fritidsledare.
Hon säger vidare att många tjejer som kommer på onsdagarna har ett behov av att få prata med personalen.
– På tjejkvällarna har vi tid. Vi måste stärka tjejerna innan den psykiska ohälsan har gått för långt. Här på tjejkvällarna vågar de vara sig själva.
Genom Ung i Strängnäs och ungdomscoacherna, som jobbar på kommunen, anordnas också Go girls för tjejer och ickebinära. Go girls är också ofta på onsdagar men kan ligga som en aktivitet tjejerna går på innan eller efter fritidsgården. På Go girls, som startade i höstas, har de bland annat gjort aktiviteter som bowling, fotboll och skidresa till Romme.
– Tidigare var majoriteten av deltagarna på våra aktivteter killar. Nu har vi också sett en ökning att tjejerna inte bara kommer på Go girls utan också på de andra aktiviteterna, säger Bianca Sernbrant, Ung i Strängnäs.
Men det finns killkvällar på fritidsgården också. För när tjejerna gått hem på onsdagarna klockan 19.00 är det killarna som kommer. De vill ofta göra samma saker som tjejerna, till exempel baka. Men de har också tema våldsprevention där de får prata med kommunpersonal som jobbar med våld i nära relation.