I hela Strängnäs finns det totalt elva stycken så kallade utomhusvarnare – mer kända som Hesa Fredrik.
Nio av dem sitter i Strängnäs tätort. Övriga två hittar vi i Mariefred respektive Åkers styckebruk.
Varje varnare har en hörbar räckvidd på drygt 400 meter, enligt en uppskattning från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Med en lätt överslagsräkning kan man då lista ut att stora delar av kommunens befolkning inte nås av varningssignalerna.
Det här är dock inte något som är unikt för Strängnäs: I Sverige är det bara omkring hälften av befolkningen som bor inom hörbart avstånd från en utomhusvarnare.
Trots att signalen inte hörs på platser som Stallarholmen och Merlänna finns det inte några planer på att installera varnare där, berättar Per Maniette – åtminstone inte just nu.
– I samband med att man bygger nytt så kommer den här frågan upp. Både frågan om skyddsrum och andra fortifikatoriska skydd som ljudanläggningar.
Syftet med placeringen av ljudssystemen var ursprungligen inte att täcka så stor befolkningsyta som möjligt, berättar Per Maniette. Och i dag är inte heller Hesa Fredrik den primära källan för att varna kommuninvånarna.
– Utomhusvarnarna är en del i vårt arbete med att skydda civilbefolkningen men i takt med digitaliseringen så ser vi mer att det är i telefonerna som man får ta del av VMA (viktigt meddelande för allmänheten, reds. anm.) när det verkligen gäller, säger Per Maniette.
– De kan styras på ett annat sätt, så att alla i det aktuella området får information om att ta till precis de åtgärder som man vill förmedla, till exempel att hålla sig inne och slå på den lokala radiokanalen.
Men finns det inte en vits med att ha två säkerhetssystem i den händelse att någon har telefonen avstängd?
– Ja, det tycker jag väl absolut att det finns. Vi tänker alltid på robustheten när det gäller det här. Jag har varit för kort tid på kommunen för att svara på varför det inte finns i exempelvis Stallarholmen. Men det låter rimligt att Stallarholmen ligger näst på tur utifrån befolkningsmängd.
Från början placerades utomhusvarnare enbart på platser där det bedrevs samhällsviktig verksamhet, som därmed hade en ökad risk att utsättas för någon form av angrepp. Att det sitter en varnare vid det gamla regementsområdet i Strängnäs och vid Åkers Sweden i Åkers styckebruk är alltså ingen slump.
Kommunens varningssystem kontrolleras årligen av räddningstjänsten. Enligt den senaste inspektionen fanns det inga anmärkningar på att systemet inte skulle fungera som tänkt. Men när tidningen var ute och testade ljudet i de olika kommundelarna kunde våra reportrar inte höra några signaler klockan 15.00 i Mariefred – fastän Hesa Fredrik då borde höras i centrala Mariefred. Signalen för "Faran över", som ljuder klockan 15.05 hördes dock klart och tydligt.
Det är upp till varje enskild kommun att själva bestämma var ljudsändarna ska placeras, enligt MSB. Då och då händer det att folk hör av sig och undrar varför det inte hörs just där de bor, säger Maniette.
– Då upplyser vi dem om att det är via telefonerna som vi tror att vi kommer att nå flest medborgare.