Snabbmat blir finmat på korv- och brödrunda

På lördag kan man börja med en lamm- och nötkorv på Hornuddens trädgård, åka vidare till Stallarholmen för att inta crêpes och mera korv och sedan avsluta på Selaön med en korv av viltkött. "Årets första matfest är viktig", säger Karin Sjöstedt, Hornuddens trädgård.

Oskar Nyström, kock på Hornuddens trädgård, visar att man kan variera korv med många tillbehör.

Oskar Nyström, kock på Hornuddens trädgård, visar att man kan variera korv med många tillbehör.

Foto: Anna Hübsch

Strängnäs2024-03-08 15:00

På lördag är det dags för årets Korv- och brödrunda som finns över hela Sörmland och anordnas av Sörmlands matkluster tillsammans med mathantverkare.

På Hornuddens trädgård på Aspö utanför Strängnäs har man i veckan förberett inför evenemanget. Under ett stort träd har trädgårdsmöbler placerats i grupper.

– Det känns som ett franskt torg men det är så svenskt det kan bli med sittplatser under en svensk sälg, säger Mats Sjöstedt som driver Hornuddens trädgård tillsammans med Karin Sjöstedt.

undefined
"Det känns som ett franskt torg", säger Mats Sjöstedt om hur de på Hornuddens trädgård har placerat utemöbler under ett träd inför lördagens korv och brödrunda. Bredvid sitter Karin Sjöstedt.

Här kommer Hornuddens egen lamm- och nötkorv smaksatt med tomat och basilika att serveras. Men restaurangen har även bjudit in gästutställarna Skogsbackens ost, Saras bröd och Franzéns charkuterier. Det kommer också att serveras fika.

– Årets första matfest är viktig. Korv- och brödrundan är för de sörmländska mathantverkarna vad semlan är för konditorierna. Vintern är en tuff säsong med få intäkter för både odlare och mathantverkare, säger Karin Sjöstedt.

Hornuddens restaurang firar i år 15 år vilket kommer att uppmärksammas.

– Den 8-9 juni firar vi med kalas. Kaféet kommer att vara öppet och det blir en festmiddag med kockar som har varit här förut, säger Karin Sjöstedt.

undefined
Det är korv som är huvudattraktion på lördagens matfest.

Åter till helgens matfest där huvudattraktionen är korv. Frågan är vad Hornuddens kock Oskar Nyström tycker att man ska tänka på när man väljer korv.

– Jag tycker att man främst ska titta på ursprunget. Det spelar mindre roll om kötthalten är 85 procent om köttet sedan inte är uppfött på ett hållbart sätt. I Sörmland finns det många producenter så det går att få tag på lokal korv. Man kan tjata på sin handlare att ta in lokal korv i sortimentet eller vända sig direkt till gårdarna, säger Oskar Nyström.

undefined
Oskar Nyström, kock på Hornuddens trädgård, har många tillbehör till korven. Bland annat hembakat bröd.

Korv- och brödrundan anordnas som sagt i hela Sörmland men det finns mycket att smaka på bara i Strängnäs kommun. Vid Gula industrihuset i Stallarholmen finns både de fasta inrättningarna Bageri Speceri och Köttbutiken Millert & Dahlén men också gästande mathantverkare som bland annat serverar crêpes, söta bakverk med ursprung i Mellanöstern och äppelmust.

I Gårdshuset på Äleby på norra Selaön finns ytterligare ett stopp att göra på korv- och brödrundan. Här utlovas välkryddad viltkorv.

Karta: Hornuddens trädgård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!