Ugnsbakade morötter med pumpa och kålrot
5 morötter
1 bit kålrot
1 bit pumpa
Rosmarin
Citronpeppar
Rapsolja
Skär bort skalet på pumpan och kålroten
Skär alla rotfrukterna i bitar
Lägg i form. Ringla över oljan och strö över kryddorna
Ugnsbaka i 225 grader i 30 minuter
Morotssoppa med örter
3 morötter
200gr rotselleri
2 potatisar
1 lök
1 krm chili
12 dl vatten
1 buljongtärning eller 1 msk ströbuljong
1 tsk basilika
1 tsk persilja
2 dl Oatly créme fraiche
Skär alla grönsaker i bitar
Koka upp med vatten, buljong, chili i 20 minuter
Mixa med mixerstav och tillsätt kryddorna och créme fraiche
Morotssallad
200 gr morot- grovriven
150 gr potatis- kokt
100 gr rotselleri mycket fintärnad
50 gr purjolök- finstrimlad
Blanda allt
Servera med en dressing
Morotsdressing
1 morot
1,5 dl vatten
Skiva moroten och koka mjuk
Mixa detta tillsammans med
1-2 cm färsk ingefära i bitar
1 vitlöksklyfta
1 tsk äppelcidervinäger
1 msk honung
1,5 dl rapsolja
Om så önskas kan man smaksätta med citronsaft, citronmelissa eller citronverbena
Morotchutney
1 stor morot eller 2 små
1 äpple
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
En bit chili eller 1/2 krm chilipeppar
2 msk äppelcidervinäger
1 tsk honung
1/2 tsk kanel
1/2 tsk ingefära
1 dl socker
Grovriv morötterna
Skala äpplena och tärna
Hacka löken och chilin
Koka allt utom sockret tills äpplena är mjuka
Häll på sockret och sjud i 30 minuter
Häll upp på burk
Snabbpicklade morötter
2 morötter
2 salladslökar
3/4 dl vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger
2 tsk honung
1 bit chilifrukt
2 lagerblad
2-3 msk rapsolja
Hyvla morötterna på längden
Skiva salladslöken
Smula i lagerbladen
Blanda allt
Häll upp på burk och vänta minst 2 timmar innan servering
Morotspålägg
1 dl solrosfrön som rostas i stekpanna eller ugn några minuter
5 morötter
1 lök
1 vitlöksklyfta
2 msk rapsolja
Skär morötter och lök i bitar. Stänk över olja
Rosta i ugnen i 225 grader tills de är mjuka
Kör i matberedaren solrosfröna till kross
Rillsätt morötterna, köken vitlöken
Kör allt till en smet
Smaka av med kryddor eller enbart salt
Morotsbröd
25 gr jäst
6 dl vatten, ljummet
1/2 dl rapsolja
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
3 dl finrivna morötter
Ca 12 dl vetemjöl
Rör ihop degen och jäs 1 timme
Knåda degen och forma bröd
Jäs 30 minuter
Baka i 225 grader 20-30 minuter
Morotskaka
3 dl finrivna morötter
0,75 dl havregrädde
2 dl socker
0,5 dl rapsolja
1 tsk vaniljsocker eller 1 krm vanilj
2 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
1,5 tsk kanel
Vispa ihop grädden, socker, olja och morötterna
Blanda det torra och rör sedan ihop
Häll i smord form och bröad med skorpsmulor eller kokos eller sesamfrö
Baka i 175 grader i 30 minuter
Rödbetssoppa
1 lök
5 rödbetor
1 dl röda linser
12 dl vatten
1-2 buljongtärningar
2 msk äppelcidervinäger
2 msk hackad persilja
Riv rödbetorna grovt
Hacka löken fint och fräs i rapsolja
Tillsätt alla rödbetor utom 1 dl, linser, vatten, buljong.
Sjud i 20 minuter
Ta i resten av rödbetorna. Smaka av med äppelcidervinäger, persilja, salt och peppar
Rödbetstzatziki
3 rödbetor
½ dl creme fraiche+ ½ dl yoghurt naturell
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar
½ dl pumpakärnor som rostas kort i stekpanna
Koka rödbetorna mjuka. Finriv dem ner i creme fraiche och yoghurt. Riv eller pressa i vitlöksklyftan.
Smaka av med salt och peppar
Strö över pumpakärnorna
Rödbetspytt
2 kokta rödbetor
2 kokta morötter
4 kokta potatisar
1 lök
1 selleristjälk
Tärna rödbeta, morot, potatis
Hacka löken och fräs den tillsammans med rödbetorna i 5 minuter
Ta i morot och potatis. Fräs i ytterligare 5 minuter
Ta i skivad stjälkselleri och fräs några minuter
Enkel rödbetssallad
3 rödbetor
2 msk rapsolja
1 tsk äppelcidervinäger
2-3 msk gräslök
Kokta rödbetor skalas och tärnas
Slå på dressing och gräslök
Smaka av med salt och peppar
Rödbetsrisotto
6 rödbetor ugnsbakas i 30 minuter
8-9 dl het buljong
1 lök
3 dl avorioris
2 dl vitt vin
Skala rödbetorna och fintärna dem
Fräs en hackad lök
Ta i riset och fräs med någon minut
Häll på vinet lite i taget.
Ta i rödbetorna
Därefter den heta buljongen lite i taget
Servera med
Pepparrotskräm
1 msk finriven pepparrot
1 dl creme fraiche
1 msk dill
Rivet skal av citron
Rödbetor med hallon
3 rödbetor- gärna olika sorter
½ rödlök
2 dl hallon
3 msk rapsolja
2 msk äppelcidervinäger
1 tsk honung
Riv rödbetorna tunt, Strimla rödlöken fint
Blanda allt och smaka av med salt och peppar
Rödbetskaka
1 dl finriven morot
2 dl finriven rödbeta
Pressa ut saften
½ dl rapsolja
1 dl havregrädde
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 krm salt
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk kanel
Rör ihop morötter, rödbetor, olja och havregrädde
Rör ihop alla torra ingredienser
Blanda ihop allt och häll i smord och bröad form
175 grader i 30 minuter
Rödbetsbröd
1 paket jäst
5 dl vatten
1 msk sirap
1 tsk salt
Mjöl
Rör ihop degen och låt jäsa 1-2 timmar
2 rödbetor- grovrives
2 lökar hackas
2 tsk timjan
Fräs grönsakerna i olja tills de mjuknar. Låt svalna
Kavla ut degen till en platta. Pensla på olja. Strö ut rödbetsfräset
Strö även på 1 dl hackad persilja eller basilika eller torkade kryddor (ca 1 msk)
Strö även på 3-4 msk pumpafrön
Rulla ihop och skär bitar som jäses på plåt i 30 minuter och bakas i 225 grader tills de får färg
Picklade rödbetor
2 ¾ dl vatten
1 dl balsamvinäger
3 msk råsocker
250 gr små rödbetor- skalade
Koka allt i 10 minuter utan lock
Sedan 10 minuter med lock
Häll upp på burk