Här är recepten

Strängnäs2015-03-19 06:00

Ugnsbakade morötter med pumpa och kålrot

5 morötter

1 bit kålrot

1 bit pumpa

Rosmarin

Citronpeppar

Rapsolja

Skär bort skalet på pumpan och kålroten

Skär alla rotfrukterna i bitar

Lägg i form. Ringla över oljan och strö över kryddorna

Ugnsbaka i 225 grader i 30 minuter

Morotssoppa med örter

3 morötter

200gr rotselleri

2 potatisar

1 lök

1 krm chili

12 dl vatten

1 buljongtärning eller 1 msk ströbuljong

1 tsk basilika

1 tsk persilja

2 dl  Oatly créme fraiche

Skär alla grönsaker i bitar

Koka upp med vatten, buljong, chili i 20 minuter

Mixa med mixerstav och tillsätt kryddorna och créme fraiche

Morotssallad

200 gr morot- grovriven

150 gr potatis- kokt

100 gr rotselleri mycket fintärnad

50 gr purjolök- finstrimlad

Blanda allt

Servera med en dressing

Morotsdressing

1 morot

1,5 dl vatten

Skiva moroten och koka mjuk

Mixa detta tillsammans med

1-2 cm färsk ingefära i bitar

1 vitlöksklyfta

1 tsk äppelcidervinäger

1 msk honung

1,5 dl rapsolja

Om så önskas kan man smaksätta med citronsaft, citronmelissa eller citronverbena

Morotchutney

1 stor morot eller 2 små

1 äpple

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

En bit chili eller 1/2 krm chilipeppar

2 msk äppelcidervinäger

1 tsk honung

1/2 tsk kanel

1/2 tsk ingefära

1 dl socker

Grovriv morötterna

Skala äpplena och tärna

Hacka löken och chilin

Koka allt utom sockret tills äpplena är mjuka

Häll på sockret och sjud i 30 minuter

Häll upp på burk

Snabbpicklade morötter

2 morötter

2 salladslökar

3/4 dl vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger

2 tsk honung

1 bit chilifrukt

2 lagerblad

2-3 msk rapsolja

Hyvla morötterna på längden

Skiva salladslöken

Smula i lagerbladen

Blanda allt

Häll upp på burk och vänta minst 2 timmar innan servering

Morotspålägg

1 dl solrosfrön som rostas i stekpanna eller ugn några minuter

5 morötter

1 lök

1 vitlöksklyfta

2 msk rapsolja

Skär morötter och lök i bitar. Stänk över olja

Rosta i ugnen i 225 grader tills de är mjuka

Kör i matberedaren solrosfröna till kross

Rillsätt morötterna, köken vitlöken 

Kör allt till en smet

Smaka av med kryddor eller enbart salt

Morotsbröd

25 gr jäst

6 dl vatten, ljummet

1/2 dl rapsolja

1 tsk salt

1 dl solrosfrön

3 dl finrivna morötter

Ca 12 dl vetemjöl

Rör ihop degen och jäs 1 timme

Knåda degen och forma bröd

Jäs 30 minuter

Baka i 225 grader 20-30 minuter

Morotskaka

3 dl finrivna morötter

0,75 dl havregrädde

2 dl socker

0,5 dl rapsolja

1 tsk vaniljsocker eller 1 krm vanilj

2 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

1 tsk bakpulver

1,5 tsk kanel

Vispa ihop grädden, socker, olja och morötterna

Blanda det torra och rör sedan ihop

Häll i smord form och bröad med skorpsmulor eller kokos eller sesamfrö

Baka i 175 grader i 30 minuter

Rödbetssoppa

1 lök

5 rödbetor

1 dl röda linser

12 dl vatten

1-2 buljongtärningar

2 msk äppelcidervinäger

2 msk hackad persilja

Riv rödbetorna grovt

Hacka löken fint och fräs i rapsolja

Tillsätt alla rödbetor utom 1 dl, linser, vatten, buljong.

Sjud i 20 minuter

Ta i resten av rödbetorna. Smaka av med äppelcidervinäger, persilja, salt och peppar

Rödbetstzatziki

3 rödbetor

½ dl creme fraiche+ ½ dl yoghurt naturell

1 vitlöksklyfta

Salt och peppar

½ dl pumpakärnor som rostas kort i stekpanna

Koka rödbetorna mjuka. Finriv dem ner i creme fraiche och yoghurt. Riv eller pressa i vitlöksklyftan.

Smaka av med salt och peppar

Strö över pumpakärnorna

Rödbetspytt

2 kokta rödbetor

2 kokta morötter

4 kokta potatisar

1 lök

1 selleristjälk

Tärna rödbeta, morot, potatis

Hacka löken och fräs den tillsammans med rödbetorna i 5 minuter

Ta i morot och potatis. Fräs i ytterligare 5 minuter

Ta i skivad stjälkselleri och fräs några minuter

Enkel rödbetssallad

3 rödbetor

2 msk rapsolja

1 tsk äppelcidervinäger

2-3 msk gräslök

Kokta rödbetor skalas och tärnas

Slå på dressing och gräslök

Smaka av med salt och peppar

Rödbetsrisotto

6 rödbetor ugnsbakas i 30 minuter

8-9 dl het buljong

1 lök

3 dl avorioris

2 dl vitt vin

Skala rödbetorna och fintärna dem

Fräs en hackad lök

Ta i riset och fräs med någon minut

Häll på vinet lite i taget.

Ta i rödbetorna

Därefter den heta buljongen lite i taget

Servera med

Pepparrotskräm

1 msk finriven pepparrot

1 dl creme fraiche

1 msk dill

Rivet skal av citron

Rödbetor med hallon

3 rödbetor- gärna olika sorter

½ rödlök

2 dl hallon

3 msk rapsolja

2 msk äppelcidervinäger

1 tsk honung

Riv rödbetorna tunt, Strimla rödlöken fint

Blanda allt och smaka av med salt och peppar

Rödbetskaka

1 dl finriven morot

2 dl finriven rödbeta

Pressa ut saften

½ dl rapsolja

1 dl havregrädde

1,5 dl socker

2 dl vetemjöl

1 krm salt

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1,5 tsk kanel

Rör ihop morötter, rödbetor, olja och havregrädde

Rör ihop alla torra ingredienser

Blanda ihop allt och häll i smord och bröad form

175 grader i 30 minuter

Rödbetsbröd

1 paket jäst

5 dl vatten

1 msk sirap

1 tsk salt

Mjöl

Rör ihop degen och låt jäsa 1-2 timmar

2 rödbetor- grovrives

2 lökar hackas

2 tsk timjan

Fräs grönsakerna i olja tills de mjuknar. Låt svalna

Kavla ut degen till en platta. Pensla på olja. Strö ut rödbetsfräset

Strö även på 1 dl hackad persilja eller basilika eller torkade kryddor (ca 1 msk)

Strö även på 3-4 msk pumpafrön

Rulla ihop och skär bitar som jäses på plåt i 30 minuter och bakas i 225 grader tills de får färg

Picklade rödbetor

2 ¾ dl vatten

1 dl balsamvinäger

3 msk råsocker

250 gr små rödbetor- skalade

Koka allt i 10 minuter utan lock

Sedan 10 minuter med lock

Häll upp på burk

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om