Skolinspektionen inledde en tillsyn av Karinslundsskolan under hösten 2023 med stöd utifrån myndighetens risk- och väsentlighetsanalys. Och skolan får kritik på flera punkter.
Charlotte Waltersson Fredin är ny rektor på Karinslundsskolan och tillträdde sin tjänst i kommunen 28 september.
– Det är en fantastisk skola med otroliga möjligheter, säger hon.
I tillsynen har det kontrollerats om verksamheten vid Karinslundsskolan följer gällande bestämmelser om undervisning och stöd, skolans arbete med att skapa trygghet och studiero samt bedömning och betygssättning. Tillsynen genomfördes genom intervjuer med elever, lärare, personal i elevhälsan och rektorn samt lektionsobservationer.
Som en del av tillsynen har även dokumentation granskats, bland annat skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling, statistik rörande frånvaro samt prioriterade timplaner för nyanlända elever. Den granskade dokumentationen kräver ingen vidare åtgärd.
Huvudmannen har getts tillfälle att yttra sig om allt material av betydelse för beslutet.
I granskningen framgår att 14 av 20 lärare på skolan undervisar i ämnen som de inte är behöriga i, hur ser du på det?
– Det finns väldigt mycket kunskap inom den här organisationen. Vi har en hög andel behöriga lärare. Vi måste bara se till att rätt person hamnar på rätt plats i behörigt ämne. Det är ett guldläge! säger hon och fortsätter:
– Det är inget som är unikt för just Karinslundsskolan, de flesta skolor flyttar runt på de lärare man har inom organisationen. Alla lärare kan ju undervisa även om de inte har behörighet i ett visst ämne. Många skolor väljer till exempel att ha klasslärarskap, men det ställer höga krav på den enskilda läraren.
Skolinspektionen menar att genom att ändra i tjänstefördelningen skulle fler årskurser på skolan kunna få undervisning av behöriga lärare i många ämnen.
För Charlotte Waltersson Fredin börjar nu pusslet med att gå igenom alla legitimationer och behörigheter för att sätta en ny tjänsteorganisation som matchar det.
– I kärnämnena matte, svenska och engelska ser jag inga bekymmer alls, där kommer vi ha behöriga lärare.
I tillsynen framgår det även att det i vissa ämnen saknas verktyg för att undervisa på ett sätt som följer läroplanen.
Vad kommer ni att göra åt detta?
– Det är jag som rektor som behöver följa upp att vi har rätt utrustning för att bedriva vår verksamhet. Har vi inte det måste vi köpa in. Det handlar främst om NO-blocket och bild som eventuellt behöver stärkas upp med material och verktyg. Huvudman har nu givit skolan extra resurser för inköp av läromedel och pedagogisk utrustning.
Charlotte Waltersson Fredin har en önskan om att elevantalet på skolan ska öka.
– Det finns alla förutsättningar på Karinslundsskolan. Det är en stor skola, det vill säga att det finns gott om lokaler vilket annars kan vara en bristvara. Vi har specialsalar för både slöjd och hemkunskap och en fin idrottshall. Det finns en hög andel behöriga lärare och sedan har vi det många föräldrar efterfrågar, ett lite mindre elevunderlag på grund av skolans storlek.
Skolan ska senast 19 augusti 2024 ha vidtagit åtgärder rörande brist på undervisning av behöriga och legitimerade lärare och redovisa till Skolinspektionen. Kommer ni att hinna?
– Absolut, en skola gör en ny tjänsteorganisation inför varje läsår. Det är inget konstigt. Det här ger oss en riktning i vad vi behöver jobba med, avslutar hon.