Här blir gamla lastpallar till golvvärme hemma hos dig

Storängens industriområde är "fjärran" för kunderna i Strängnäs, Mariefred och Åkers styckebruk. Följ med Strengnäs Tidning på en rundtur i kraftverket som förser oss med värme.

Strängnäs kraftvärmeverk förser 1 500 kunder i Strängnäs, Mariefred och Åkers styckebruk med värme, genom att elda returträ och avfall från skogsindustrin. Platschef Elin Westerberg och produktionsansvariga Niclas Andersson visar runt i anläggningen i Storängens industriområde.

Strängnäs kraftvärmeverk förser 1 500 kunder i Strängnäs, Mariefred och Åkers styckebruk med värme, genom att elda returträ och avfall från skogsindustrin. Platschef Elin Westerberg och produktionsansvariga Niclas Andersson visar runt i anläggningen i Storängens industriområde.

Foto: Camilla Lillsebbas

Strängnäs2022-11-26 18:15

Från kraftvärmeverket på Plogstigen Storängens industriområdet förgrenar sig ett nät av 15 mil rör som leder till Strängnäs, Mariefred och Åkers styckebruk. Där finns de 1 500 hushåll och verksamheter som får sin uppvärmning genom det som kallas fjärrvärme.

– I stället för att alla kunder ska ha en egen värmekälla så levereras värmen härifrån, säger Elin Westerberg, platschef för anläggningen i Strängnäs, som drivs av Solör bioenergi sedan snart ett år tillbaka.

Här arbetar sammanlagt tio personer, dygnet runt i femskift. Elin Westerberg, universitetsutbildad energiingenjör, är ensam kvinna på jobbet.

undefined
Niclas Andersson och Elin Westerberg framför Solör bioenergis anläggning. Pannan står mitt i anläggningen och sträcker sig flera våningar upp.

– Det är jag van vid. I företagsledningarna brukar det i alla fall vara fler kvinnor, säger hon som närmast kommer från Fortum men som också har arbetat som konsult.

Hon visar runt på anläggningen tillsammans med Niclas Andersson, produktionsansvarig. Även han kom till Solör från Fortum, men faktum är att han var med när kraftvärmeverket i Strängnäs byggdes år 2008.

– Det är inte samma arbetsplats nu som då. Det kommer hela tiden ny teknik och nya lagkrav som vi måste leva upp till, inte minst miljökrav. Så det är en väldig bredd i yrket och man blir aldrig fullärd, säger han.

undefined
60 000 ton bränsle förbränns varje år. 1 500 kunder får värme och vatten, och det produceras även el i processen. I bakgrunden skymtar Elin Westerberg, platschef, och Niclas Andersson, produktionsansvarig.

Lastbilar kommer till kraftvärmeverket lastade med flis. Till 80 procent är det flis av returträ som eldas här. Med det avses lastpallar, avfall från byggen och annat "vitt trä", som har sönderdelats till små bitar.

– Det får inte vara impregnerat trä, så inget spill från altaner eller så, understryker Elin Westerberg.

Resterande 20 procent är flis från skogsindustrin – grot, det vill säga grenar och toppar som blir över från avverkningar, och exempelvis salix som planterats som energiskog.

En traktor skopar in en mix av de olika typerna av flis i anläggningen. Operatörerna i kontrollrummet ser till att bränslet trycks in och skakas ner i pannan för att brinna i jämn och i lagom takt. Skakningarna känns i hela kroppen när vi står i vad som kallas pannhallen, vid den nedre delen av pannan som sträcker sig flera våningar upp i anläggningens centrum.

undefined
Bottenaskan från pannan samlas ihop och kyls ner, och återförs till Kvitten för deponering.

– Det är helt normalt, säger Elin Westerberg lugnande och förklarar att det är en så kallad skakrosterpanna, där bränslet liksom vandrar ner för rostret tills det är bara aska kvar.

Inne i pannan är det omkring 1 200 grader varmt. Vatten i tunna rör längs med pannans insida kokar och förångas. Ungefär en tredjedel av vattenångan omvandlas till el i en ångturbin. Och två tredjedelar värmer upp vattnet som går ut i fjärrvärmenätet – alltså rören som leder till Strängnäs, Mariefred och Åker.

Kondensvattnet renas på nytt och förs tillbaka till ångpannan, i ett slutet system. Själva fjärrvärmenätet är ett eget kretslopp. Från huvudledningarna tar sig det heta vattnet in till hushållens värmeväxlare, som ser till att det blir lagom varmt vatten som går ut i element, golvvärmeslingor och kranar i kök och badrum. Kallt returvatten förs tillbaka till anläggningen på Plogstigen, där det hettas upp på nytt.

undefined
Själva förbränningen syns endast via en övervakningskamera. Inne i pannan är det omkring 1 200 grader varmt.

Mycket av arbetet i kraftvärmeverket är automatiserat, och det går till stor del ut på att övervaka processerna från kontrollrummet.

– Det görs en rondering per skift och då går man igenom hela anläggningen för att kontrollera att allt är som det ska vara. Det är inte så mycket att man springer ut akut för att åtgärda saker, säger Niclas Andersson.

Solör

2021 fattade Strängnäs kommunfullmäktige beslut om att sälja fjärrvärmeverksamheten i Strängnäs, som tidigare drivits av det kommunalt ägda bolaget Sevab. Överlåtelsen blev klar i början av 2022.

Numera drivs fjärrvärmeverket av Solör bioenergi Strängnäs AB. Solör bioenergi AB äger 80 procent av aktierna i detta bolag, och Strängnäs kommunföretag AB 20 procent.

Nyligen gav Solör besked om en femprocentig taxehöjning från årsskiftet. Detta på grund av att inköpspriserna för bränsle har stigit.

Karta: Strängnäs kraftvärmeverk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!