Så kan du som är ung få hjälp om du mår dåligt på lovet

När skola och fritidsaktiviteter tar uppehåll och mer tid ska spenderas i hemmet, kan det finnas barn som mår dåligt. "Gör mer av det du mår bra av", är skolkuratorn Emma Åslunds tips till unga för att må bättre, samt att "berätta och ta hjälp av någon annan".

"Om du som vuxen misstänker att någon ung i din närhet mår dåligt, våga fråga hur den mår och om det finns något du kan hjälpa till med", säger Jenny Romin, samordnande kurator. Till höger Emma Åslund, skolkurator. Båda arbetar på Strängnäs kommun.

"Om du som vuxen misstänker att någon ung i din närhet mår dåligt, våga fråga hur den mår och om det finns något du kan hjälpa till med", säger Jenny Romin, samordnande kurator. Till höger Emma Åslund, skolkurator. Båda arbetar på Strängnäs kommun.

Foto: Anna Hübsch

Strängnäs2021-12-23 06:47

Är det vanligt med konflikter i hemmet under julen?

– Under flera år har det rapporterats hur anmälningar om våld i hemmet ökar under julhelgerna. Stress och alkohol har analyserats som två faktorer som kan bidra till detta, säger Emma Åslund, skolkurator i Strängnäs kommun.

Hon säger vidare att den som är förälder har det yttersta ansvaret för att skapa trygga och hälsosamma levnadsförhållanden för sitt barn eller sin ungdom.

– Men jag anser också att alla familjemedlemmar har ett eget ansvar för vad man bidrar med inom familjen. Jag tänker respekt, vänlighet, tolerans och ärlighet, säger Emma Åslund.

Hon rekommenderar den som har det jobbigt hemma att berätta det för någon och formulera vad som är jobbigt.

– Kanske behöver man själv hjälp i sin situation eller så behöver ens familj någon typ av stöd. Ett första steg dit är att formulera problemet, för sig själv och även för någon annan.

Är det vanligt att unga mår dåligt när vardagen gör uppehåll?

– Det finns inget enkelt svar. Hur barn och unga mår, oavsett om det är under vardagslunk eller ledighet, avgörs mycket av vilka levnadsförhållanden de har. Om man upplever sig leva otryggt och instabilt med flera riskfaktorer kopplade kanske främst till ens hemsituation, så är ju risken mycket större att man mår sämre under ledigheter.

– Om man känner stor trygghet och samhörighet genom ett fritidsintresse som gör uppehåll under lov så finns givetvis risken att man känner sig ensam och nedstämd av den anledningen, fortsätter Emma Åslund.

Jenny Romin, samordnande skolkurator på kommunen fyller i:

– Som elev kan man ha kontakt med viktiga vuxna i skolan och när man inte får träffa dem under lovet kan det påverka hur man mår. En del barn och ungdomar, som kanske inte har ett så enkelt liv runt omkring, påverkas mer än andra av att inte få vara i den vanliga vardagslunken.

undefined
Det finns stödtelefonnummer att ringa och stödchattar för barn och ungdomar som behöver prata med någon. Bland annat kan man ringa, mejla och chatta med Bris, Barnens rätt i samhället.

Vad kan man göra själv för att må bättre, om jullovet känns långt?

– Barn och unga kan göra mer av det som de mår bra av. De kan omge sig med personer som gör dem glada och starka, ta sovmorgon, vara ute en stund och andas frisk luft eller se en bra film. Vi behöver alla olika saker för att slappna av och samla krafter. Om man mår bra av rutiner så behåll vardagsrutinerna så gott det går, säger Emma Åslund.

Men om problemen känns mer akuta rekommenderar skolkuratorerna att man försöker ta hjälp av någon annan.

– Det kan vara en granne, en bekant till familjen, någon på fritidsgården, socialtjänsten eller att man ringer någon stödlinje. Att få berätta för någon annan som kan lyssna och kanske lotsa vidare för att hen ska få mer hjälp och stöd är viktigt och kan leda till att situationen förändras till det bättre, säger Jenny Romin.

Vart kan man som barn och ungdom vända sig om man själv mår dåligt eller har det jobbigt hemma på lovet?

– Förutom stödtelefoner och chattar så tror jag att det är viktigt för oss alla att fundera över frågan: ”Vem kan jag vända mig till när jag mår dåligt?”. Har man ingen "trygghetsperson" i sin närhet att anförtro sig åt, finns alltid en medmänniska ett telefonsamtal eller en chatt bort (se faktaruta nedan), säger Emma Åslund.

När man ringer Bris, Barnens rätt i samhället, syns det inte på telefonräkningen att man har ringt dit.

Här får du hjälp/kontakt

Akut:

www.strangnas.se/omsorg-och-hjalp/akut-hjalp

Socialjouren: 112. Be att bli kopplad till socialjouren i Strängnäs kommun.

Polis, ambulans, räddningstjänst: 112.

Kontakter:

Fritidsgårdarna har öppet mycket under lovet, det anordnas aktiviteter och fältare finns ute: 

www.facebook.com/ungistrangnaskommun

www.instagram.com/ungistrangnas/

Bris: 116 111, chatt.

Bris vuxentelefon: 0771–50 50 50.

Kvinnofridslinjen: 020–50 50 50

Självmordslinjen: 90 101, chatt.

Killar.se: Chatt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!