Inne på Pyro event i Strängnäs är hyllorna fulla med fyrverkeritårtor i varierande storlekar och med varierande mängd skott och krut.
Magnus Cieslak, pyrotekniker och ägare, berättar att försäljningen faktiskt ökade under pandemiåren.
– Inför årets firande var vi lite oroliga för hur inflationen skulle påverka försäljningen, men det känns som att det är väldigt bra tryck därute. Folk verkar fortfarande sugna på att köpa fyrverkerier, säger han.
– Antalet köp har nog blivit lite färre i år, men folk köper dyrare varor när de väl handlar.
Samtidigt finns det en stor skara som inte alls är lika sugna på att det smäller runt nyår.
– För drygt åtta år sen fick vi som mest motstånd av djur- och miljövänner. Då var stämningen väldigt hätsk. Förr i tiden kunde jag vara stolt över att kunna kalla mig pyrotekniker, men ett tag skämdes jag nästan över att säga vad jag jobbade med.
Debatten upplevs som mildare i dag, tycker Magnus Cieslak. Han tycker att det är viktigt att man som fyrverkerifantast har respekt för hundägare med flera.
– Samtidigt kan vi vända på det, och även de måste ha en viss förståelse för att det finns fantaster som älskar fyrverkerier. Sköter man det rätt och skjuter på nyårsafton, vad är egentligen problemet då?
I hundparken möter vi Eva Seger som är ute och rastar sina hundar, Donzi, Chief och Dizney. Hon säger att fyrverkerier kan vara väldigt stressande för djuren.
– Många blir ju livrädda. Mina bryr sig inte, vilket är jätteskönt. Men det är förskräckligt för dem vars djur mår väldigt dåligt av det här.
Hundparkens arbetsledare, Maria Edling, instämmer.
– Jag har själv haft en hund som var extremt rädd för fyrverkerier. Den skakade och sprang och gömde sig när det smällde utomhus. Den var nästintill i chock.
Både Eva och Maria tycker att det skulle vara bra om man kunde hitta andra alternativ att fira in året med, till exempel med lasershower som anordnas i vissa kommuner. Eva Seger skulle gärna ha velat se rimliga alternativ även för privatpersoner.
– Jag förstår att det är kul när det smäller, det tycker ju en annan också, och det är fint att titta på. Men för att värna om djur och natur tycker jag det borde förbjudas, säger hon.
Hon tror att det är svårt att hitta en medelväg som gör både fyrverkerifantaster och djurvänner nöjda.
Maria Edling tycker att det rimligaste alternativet är att begränsa smällandet till tolvslaget.
– Som det är nu så skjuts det ju hela veckan fram till nyårsafton. Det skulle räcka med en timme mellan kanske halv tolv och halv ett.
I Strängnäs måste man söka tillstånd hos polisen för att få skjuta fyrverkerier vid andra tidpunkter än mellan klockan 20–01 på nyårsafton och valborgsmässoafton. Det råder även strikt förbud att skjuta fyrverkerier i de äldsta delarna av centrala Mariefred och Strängnäs.
Elin Johansson, kommunpolis i Eskilstuna, säger att det gäller att hålla koll på de lokala föreskrifter som finns i området om man bestämmer sig för att skjuta fyrverkerier.
– Många undrar varför kommunerna inte förbjuder fyrverkerier helt och hållet, men det har de inte rätt att göra. Det är samma sak för oss från polisen; vi kan inte styra över försäljningen, vi kan bara uppmana medborgare att iaktta försiktighet.
– Vi försöker uppmana alla vuxna att inte låta barn under 18 år smälla smällare eller skjuta fyrverkerier, och inte heller köpa ut åt dem.