Ett ja till kamerabevakning och ett nej. Det är vad kommunen har fått ta emot den senaste tiden. Förvaltningsrätten gick på Integritetsskyddsmyndighetens, IMY:s, linje och avslog kommunens överklagan om att få sätta upp bevakning på Gyllenhjelmstorget i Strängnäs centrum.
Däremot har IMY sagt ja till kamerabevakning på Visholmen. Enligt kommunens ansökan om tillstånd har det skett 22 brott på Visholmen under 2022 och början av 2023, bland annat ett rån, fem fall av misshandel och tre fall av vapenbrott.
– Det känns bra att vi får tillstånd för Visholmen men jag tycker fortfarande att det är oacceptabelt att kommunen inte har större rådighet över den här frågan. Vi är fortfarande motarbetade när det gäller Gyllenhjelmstorget. Sedan juli har vi fått utökat ansvar för det brottsförebyggande arbetet, då måste man också tillåta oss att använda de verktyg som finns, säger Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande.
Riksdagen har beslutat om en ny lag som ska reglera kommunernas brottsförebyggande arbete. Syftet med den nya lagen ska vara att säkerställa att kommunernas arbete är effektivt och kunskapsbaserat.
Kommunen nöjer sig inte med att nu ha fått tillstånd för kamerabevakning på Visholmen.
– Vi vill ha kamerabevakning under fler timmar och på fler platser.
Var då?
– På platser där vi har inkommande rapportering om behov.
Hur har ni resonerat med tanke på människors integritet?
– Jag upplever inte det som den avgörande frågan. Den upplevda otryggheten är en fråga som berör många. Jag tycker mig höra många som inte förstår varför vi inte får använda kameror på fler ställen. Men hela tiden är vi medvetna om att kamerorna inte är lösningen utan en del, ett verktyg, i kombination med annat brottsförebyggande arbete.
Just nu har kommunen inga nya ansökningar om tillstånd för kamerabevakning på fler ställen.
– Det vi jobbar aktivt med är att utöka kameror på Resecentrum för att få en mer heltäckande bild. Men det ryms inom gällande tillstånd, säger kommunens säkerhetschef Patrik Jarenius.
Han tillägger också:
– Vi följer utvecklingen och har dialog med politiker om hur vi jobbar trygghetsskapande.
När det gäller Gyllenhjelmstorget har kommunen överklagat förvaltningsrättens beslut.