Här finns närmsta skyddsrummet: "Ett pågående arbete"

Hur arbetar Strängnäs kommun med krisberedskap och när det kommer till skyddsrum – hur ska man tänka? "Senaste åren har vi behövt skruva upp takten", säger Tommy Jansson, säkerhetssamordnare på kommunen.

Tommy Jansson är säkerhetssamordnare på Strängnäs kommun.

Tommy Jansson är säkerhetssamordnare på Strängnäs kommun.

Foto: Sofie Axelzon

Strängnäs2024-01-13 12:02

"Om det som händer i Ukraina idag händer här imorgon, är jag då förberedd?"

Så sa överbefälhavare Micael Bydén i en intervju till SVT och uppmanade svenskarna till att förbereda sig för konsekvenserna av en krigssituation.

Flera rapporterar om att vissa varor som vattendunkar och vevradio börjar sina i butikerna och det går även att tyda en viss oro på kommunal nivå.

Tommy Jansson är säkerhetssamordnare på Strängnäs kommun.

– Vi har alltid ett pågående arbete med krisberedskap och det är inte så att vi byter riktning efter Micael Bydéns uttalande, utan vi arbetar som vanligt. Det känns som att det arbetet vi gör ligger rätt i tiden och det har pågått oavbrutet men mer intensivt senaste åren. Efter andra världskriget bedömde man risken som låg men sedan en tid tillbaka har man behövt skruva upp takten, säger han och fortsätter:

– Det här är ett prioriterat område och vårt fokusområde handlar om att se över kommunens förmåga att hantera kriser. Idag har vi matproduktion, el och värme som rullar på, det ska kunna fortsätta att göra det även om vi får störningar. Vi har ett ansvar för Strängnäs och vi måste kolla på möjligheter, risker och vara förberedda.

undefined
Tommy Jansson är säkerhetssamordnare på Strängnäs kommun.

Är det fler som efterfrågar kommunens krisberedskap nu?

– Vi har pågående samtal med medborgare som kommer med sina funderingar. Det har inte varit något dramatiskt men det kommer in allmänna frågor om exempelvis skyddsrum. Men man hör i bekantskapskretsar och även runt om i stan att man pratar mer om kriget samt att fler frågar ifall det finns en oro. 

Något som kommunen också har uppmärksammat är att fler medborgare efterfrågar tydligare signal vid VMA-meddelanden.

– När kriget i Ukraina startade märkte vi att det var många som kontrollerade ifall man hörde signalen ordentligt. Många rapporterade om att signalen var för svag och det är ju ett kvitto på att människor börjar orientera sig i krisberedskap.

Enligt MSB:s hemsida finns det omkring 120 skyddsrum i Strängnäs – fler om man räknar med hela kommunen. Åkers styckebruk har exempelvis 12 skyddsrum.

– Vi utbildar och informerar löpande om skyddsrum. Det är ett underskott av platser, vilket inte är så konstigt då man slutade bygga skyddsrum efter 1990-talet. Befolkningen har även ökat och skyddsrummen är placerade utefter vilka risker finns i just den delen av kommunen, säger Tommy Jansson.

undefined
Det finns uppemot hundra skyddsrum i Strängnäs och de kan lokaliseras på MSB:s hemsida och på många andra fysiska kartor.

Utöver skyddsrum finns även så kallat "skyddat utrymme", vilket är utrymmen med ett bra grundskydd. Exempelvis källarlokaler eller förråd. 

– Vi har inventerat sådana utrymmen och räknat med ungefär 5 550 platser till. Den siffran får man ta med en nypa salt då vi inte har kollat exakt alla utrymmen. Förråden räknar man med att kunna ställa om på 48 timmar om det blir en krissituation. Dessa utrymmen är bättre att vara i än sin lägenhet eller utomhus.

undefined
I Åkers styckebruk finns 12 stycken skyddsrum. På MSB:s hemsida kan man se hur många personer som ryms i varje skyddsrum.

Kommunens arbete handlar även om att skapa en medvetenhet på individnivå och deras arbete visar på vikten av att samhället fungerar.

– Det handlar om ett eget ansvar och att man börjar orientera sig i vad man exempelvis bör ha hemma. Det kan vara bra att köpa dunkar och konserver – då har man ökat sin förmåga att klara sig direkt. Jag menar inte att man ska hamstra utan mer att preppa. Köpa på sig något stormkök eller en vevradio, säger Tommy Jansson.

Mer information om krisberedskap finns på Strängnäs kommuns hemsida och även på MSB:s hemsida.

Att ha med till skyddsrum

Vatten i flaska eller dunk

Mat som tål rumstemperatur

Hygienartiklar

Toalettpapper

Mediciner

Första hjälpen-utrustning

Varma kläder

Värdehandlingar (id-kort/körkort, kontanter, kontokort)

Nycklar

Mobiltelefon + laddare eller powerbank

Ficklampa

Källa: MSB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!