Stort semmeltest – här finns bästa bullen

Till fettisdagen bakas tusentals semlor på kommunens alla bagerier. Men vilken av dem smakar allra bäst?

Magdalena Bettoschi som driver kaféet på Grassagården.

Magdalena Bettoschi som driver kaféet på Grassagården.

Foto: Anna Hübsch

Strängnäs2024-02-12 20:00

Tidningen genomförde ett stort blindtest av semlor från totalt sex olika caféer, bagerier och butiker.

I testpanelen satt fem stycken deltagare från redaktionen. Ingen av deltagarna hade någon koll på varifrån de olika semlorna var inköpta.

Varje semla bedömdes utifrån utseende, konsistens och smak på grädde, bulle och mandelmassa. Testdeltagarna gav sedan betyg från 1 till 5, där medelvärdet av dessa betyg har sammanställts nedan. Av de sex semlor som testades stack en ut som solklar favorit.

undefined
Florsockrad och rejäl semla från Ica.

Ica

Lite rinnig på sidorna och en grädde som beskrivs som lite tråkig var semlorna från Ica inte någon höjdare – något som speglades i betyget. Samtliga semlor inhandlades under måndagsförmiddagen, men den här tycktes ha bakats ett tag dessförinnan. Det hjälpte inte heller att grädden hade en lite gulaktig ton. En person ansåg att Icas semla var den fulaste av dem alla.

Citat: "Bullen var okej, men resten var oätlig faktiskt."

Pris: 41,90 kronor för två stycken (säljs i två-pack).

Betyg: 1,4

undefined
Semlorna från Café prinsen blev tyvärr lite tilltufsade i färden, men smakade gott ändå!

Café prinsen

Det rådde helt klart blandade åsikter om mandelmassan i den här semlan. Medan en i panelen tyckte mandelmassan var toppen, tyckte någon annan att den var på tok för söt. Likaså tyckte någon att det var för mycket av mandelmassan, medan en annan tyckte att man aldrig kan få nog av det goda. Lite för lite smak av kardemumma och en bismak i grädden drog ner betyget något.

Citat: "Det smakar kemi om mandelmassan."

Pris: 35 kronor styck.

Betyg: 2,0

undefined
Semlan från Coop gillades utseendemässigt. "Så som en semla alltid har sett ut".

Coop

Ett genomgående tema med semlorna från Coop var att de var lite för söta. För mycket socker i grädden och för söt mandelmassa. En person tyckte att det var det i särklass bästa bullbrödet i testet. Men en något märklig bismak anmärktes det ändå på.

Citat: "Man gillar ändå utseendet på den här, den är som en semla alltid har sett ut." 

Pris: 55 kronor för två stycken (säljs i två-pack).

Betyg: 2,4

undefined
Semlorna från Lotta på tårtmakargatan hade testets helt klart största lock.

Lotta på tårtmakargatan

Lotta på tårtmakargatan bjuder på den kanske tyngsta semlan i testet – både i omfång och densitet. I all sin stora och runda prakt smakade tyvärr locket mer som en frukostfralla än en bulle. En deltagare jämförde det med "en hotellmacka i Tjeckien". En höjning i betyget för bra vispad grädde. 

Citat: "En sådan här blir man riktigt mätt på, det är bra."

Pris: 35 kronor styck.

Betyg: 2,8

undefined
Ett utseende som stack ut! Dessa två semlor är från Café grassagården.

Café Grassagården

Den här semlan hade helt klart mest unikt utseende, mest mandelmassa och beskrevs som "trendig". En i panelen anmärkte på att den verkligen smakar hembakad. En annan tyckte inte om smaken av vanilj i grädden, eller att brödet smakade lite salt. En blandning av sött och salt borde väl annars passa utmärkt för en Mälarstad som Strängnäs?

Citat: "Man får inte ha så här mycket vanilj. Man får inte ha vanilj alls tycker jag nästan."

Pris: 42 kronor styck.

Betyg: 2,8

undefined
En nästan hamburgarformad semla från Fröken Maräng i Multeum.

Fröken Maräng

Testpanelens vinnare! Innan panelen ens fått sätta tänderna i den tyckte flera att den såg lite lyxigare ut med snyggt spritsad grädde och vacker form. Bra färg på mandelmassan som såg lite rostad ut, nästan med smak av lite marsipan.

Citat: "Jättegod bulle, lite kompakt men god."

Pris: 45 kronor styck.

Betyg: 3,8

Fotnot: Ohlssons hembageri, Bageri speceri och Café blå katten hade alla tre gärna deltagit i testet, men hade tyvärr inte några semlor som panelen kunde testa dagen då testet genomfördes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!