Här hyllas den 7 000 år gamla drycken på årsdagen

Den 21 juli inträffar den internationella öldagen i år – mikrobryggeriet Strangebrew beer firade med åtta sorter av olika karaktär

Makarna Ulrika och Glenn Eriksson Whiu på Strangebrew beer står för onsdagens ölfest på Visholmen.

Makarna Ulrika och Glenn Eriksson Whiu på Strangebrew beer står för onsdagens ölfest på Visholmen.

Foto: Åsa Wallin

Strängnäs2021-07-21 15:10

Vet ni att det är ölets dag i dag, onsdag?

– Ja så klart, säger Glenn Eriksson Whiu på Strangebrew beer.

Bakom bardisken på food containern förberedde han onsdagens servering. Han började med att koppla ihop öltanken med tappen som sitter på väggen och provdrog i spaken. Ut strömmade en ljus lager. 

– Det finns så många olika smaker. En öl är inte bara en öl, alla är annorlunda från varandra, säger Glenn Eriksson Whiu som främst brygger öl för dess goda smak och för att han gillar att experimentera.

Han startade verksamheten år 2013 tillsammans med makan Ulrika Eriksson Whiu. I nuläget har de sin produktion på Ekerö och sitt öllabb på Aspö. Försäljningen sker på Visholmen för andra sommaren i rad. 

Utöver deras verksamhet finns två lokala mikrobryggerier i Strängnäs som alla sätter sin egna prägel på drycken genom att variera mängden vatten, jäst, kornmalt, humle och kanske någon hemlig ingrediens. 

Även dem vet att det är ölets dag och ser vikten av att fira. 

– Det är en utav värdens äldsta drycker, självklart att man måste hedra den. För att fira ölet och ölkulturen i Sverige som har vuxit enormt de senaste åren, säger Johan Ek, grundare av Stallarholmens brygghus. 

Tillsammans med Maria Ek och Martin Hinz har han drivit Stallarholmens brygghus sedan 2019 och har sedan 2020 huserat på Gesta Gård. 

Vad krävs för en bra öl?

– Fantasi och innovation, just nu brygger vi en öl på gammalt bröd, säger Johan Ek. 

– Tålamod genom processen för att tillverkningen ska bli bra, säger Kieran Blake som sedan 2015 bedriver Mälardalen brewing company tillsammans med Tom Casey och fram till i våras även Jens Kempe.

undefined
Mälardalen brewing company har tillverkat flera ölsorter utöver de tio som finns på systembolaget. De firar inte ölets dag i år, men ser fram emot nästa år. Från vänster: Tom Casey, Jens Kempe, Tom Simpson (från NZ pies) och Kieran Blake.

De har experimenterat fram över tio ölsorter i sin lokal i Gula rosornas företagsby genom att prova sig fram med hjälp av trender och inspiration. 

I år är verksamheten på Visholmen den enda av de tre mikrobryggerierna som nyttjade dagen till att fira.  

– Vi har vanligtvis ett event, men eftersom det har varit tufft med corona så firar vi inte i år. Vi öppnar till hösten istället och då med en tapasrestaurang, säger Kieran Blake.

– Vi säljer lätt- och folköl i gårdsbutiken, men jag hade planerat en ölprovning i det fina värdet. Tyvärr har vi en kommun som inte är så snabb med alkoholrättigheter, så det blev ingenting för mig, säger Johan Ek, som en timme efter tidningens besök fick tillståndet i handen. 

undefined
En timme efter att tidningen pratat med Johan Ek beviljades han alkoholtillstånd på Stallarholmens brygghus. Eftersom beskedet kom samma dag som firandet var planerat, skjuter han upp det till nästa år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!