Caroline Parnéus bedriver ekologiskt lantbruk på Kungsbergs gård ute på Fogdö tillsammans med maken Mats Rehnman. Nu är det vår och djuren ska släppas ut på bete. Men på Kungsberg gör man inte på det vanliga sättet.
– Jag är starkt emot traditionella kosläpp, det är inte djurvälfärd, säger Caroline Parnéus.
Istället lastas korna på Kungsberg på en kärra – sex kor och sex kalvar i varje transport.
– Ute vid betet har vi förberett en mindre fålla där vi lämnar dem tills de lugnat ner sig, sen öppnar vi. Kalvarna rusar förstås iväg, men de andra tar det lugnt.
På Kungsberg finns ungefär 400 kor, kvigor, kalvar och tjurar, och just nu är 180 av dem små kalvar. Djuren är ute hela sommaren och är förstås ivriga att få komma ut efter vintern. Men på Kungsberg vill man inte stressa djuren vid utsläppet.
Caroline Parnéus och Mats Rehnman jobbar mycket med psyket på sina djur och har blivit utbildade av kopsykolog.
– Det är viktigt att djuren litar på dig som människa, oavsett vad det gäller. Vi ska vara tätt tillsammans i ladugården hela vintrarna. Det är viktigt att det känns okej för både korna och för oss.
Caroline Parnéus förklarar att om man tillåter starka känslor hos djuren är det svårt att få dem lugna och att dressera dem. Men hon säger också att deras köttdjur är mer vilda än mjölkkor, och att det därför blir ännu viktigare.
– Det kan hända olyckor om man låter djuren rasa ut i så kallade kosläpp, korna kan lätt springa igenom stängslen och där står en massa människor. Vi vill inte ta den risken.