Snart är det dags för valborg och runt om i kommunen är planerna redan i full gång. Tidningen har listat platserna i området att hålla koll på för den som vill vara säker på att få ut det mesta av sitt firande.
Strängnäs
Var: Visholmen
Strängnäs Scoutkår står för firandet som startar med försäljning klockan 18.00. Sockervadd och annat fika finns att köpa och därefter kommer Lövsångarna sjunga in våren 18.50. Brasan kommer att tändas vid 19-tiden.
Mariefred
Var: Mariefreds kyrka
Valborgsmässofirandet i Mariefred klockan 21.00 inleds med att kyrkoherden hälsar alla välkomna. Sen framför kyrkokören Pax Mariae vårsånger och därefter hålls vårtal. Firandet fortsätter därefter ner till Strandvägen där vårelden tänds.
Arrangeras av Mariefreds hembygdsförening, Mariefreds församling, imariefred.nu och Mariefreds Båtklubb.
Stallarholmen
Var: Östabadet
För tredje året arrangerar Stallarholmens Vikingar ihop med Stallarholmens Nätverk valborgsfirandet med start klockan 18.30. Klockan 19.00 bjuds det på hornblåsare, vårtal och Mariakören sjunger in våren. Brasan tänds klockan 20.00.
Åkers styckebruk
Var: Engelska parken
Det är Åkers hembygdsförening som arrangerar firandet med start klockan 19.30. Fackeltåget avgår sedan från Folkets hus klockan 20.00 till Engelska parken. Klockan 20.30 tänds majbrasan. Det kommer att hållas vårtal och finnas kör på plats. Fika finns också att köpa.
Härad
Var: Härads bygdegård
Klockan 18.00–21.00 anordnar Härads Bygdegårdsförening och Härads Hembygdsförening valborgsfirande. Vårtal hålls klockan 19.00 och brasan tänds en kvart senare. På plats går det att köpa kaffe och te med hembakat bröd, korv och lotterier för vuxna och barn.
Helgarö
Var: Kläpparbadet
Valborgsfirandet som Helgarö Bygdegård står för bjuder in vänner och familjer till valborgskväll på Kläpparbadet. Det finns mat, dryck och lotter till försäljning. Brasan tänds klockan 20.00 då alla sångarglada tillsammans kan sjunga in våren.
Nya regler gäller
Från och med den 1 januari 2024 gäller nya EU-direktiv för eldning. Det är förbjudet att elda trädgårdsavfall, något som även innefattar majbrasor. För att få ha en majbrasa så krävs det att man ansöker om det via msn@strangnas.se.
Information om alla firanden kommer från respektive förening, samt kommunens hemsida.