Vid lunchtid på onsdagen returnerades regalierna till Strängnäs domkyrka, eskorterade av polisens Nationella operativa avdelning och den konservator som restaurerat dem efter den spektakulära kuppen den 31 juli 2018.
Säkerheten kring förvaring, transport, installation och utställning har varit och är rigorös.
På torsdagen var dock media inbjuden för en första titt på Karl IX:s och hans hustrus, drottning Kristina den äldre, begravningsregalier från år 1612 respektive 1625.
Det handlar om sex föremål: två kronor, två riksäpplen och två spiror. Kronorna och ett äpple stals från domkyrkan i juli 2018 och återfanns i februari året efter, illa tilltygade. De delar som blev kvar i den krossade glasmontern skadades också.
Efter rättsprocessen fördes alla föremål till Acta konserveringscentrum i Stockholm.
Efter ett tidsödande arbete av konservator Annmarie Christensson är nu regalierna restaurerade så nära originalskick som varit möjligt. Vissa skador har inte helt gått att återställa, men domprost Christofer Lundgren är nöjd:
– Jättenöjd! Det är väldigt känsliga föremål som inte är tillverkade för att vara robusta och användas i dagligt bruk. Mot bakgrund av det, och deras skador, är det fantastiskt att de kunnat återställas till ett skick som är nästan som innan. De skador som är blir en del av deras historia.
Den glasmonter som slogs sönder hade godkänts av länsstyrelsen och var av en modell som är vanlig vid utställningar i kyrkor och andra offentliga miljöer. Trots det lyckades alltså tjuvar mitt på dagen gå rakt in i sakristian, slå sönder montern och försvinna med tre unika föremål. Larmet gick, men förövarna hann undan.
Kuppen skapade svallvågor långt utanför domkyrkans snart 700-åriga väggar, med diskussioner om säkerhetsnivån inom stora delar av Svenska kyrkans kulturmiljöer.
I sitt arbete med att hitta bästa möjliga lösning har Strängnäs domkyrkoförsamling bland annat tittat på Västerås domkyrka, som efter en liknande regaliestöld 2013 byggde en helt ny skattkammare. I den är kulturföremålen mer tillgängliga – och säkrare – än tidigare.
En princip som varit central även i Strängnäs, konstaterar Christofer Lundgren:
– Säkerheten är naturligtvis på en högre nivå nu. Jag vill inte gå in på detaljer om säkerhetsklassning och utrustning, men kan säga att vi följt villkoren för länsstyrelsens tillstånd – med råge.